Ψηφίστηκε το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ

Ψηφίστηκε πριν από λίγο στη βουλή, η πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας με το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».


Στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται από νωρίς συλλαλητήριο εργαζομένων στη ΔΕΗ


 Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας είχε καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη(ΠΑΣΟΚ)


ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ:

Παπαηλιού Γεώργιος: ΝΑΙ

Βλάσης Κώνσταντίνος: ΟΧΙ

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας: ΟΧΙ

Σύνολο:275
ΝΑΙ:151
ΟΧΙ:124

Χτες πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο Σταθάκης ανακοίνωσε βελτιωτικές διατάξεις, ως απάντηση στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει τοπικοί φορείς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκλέγονται στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος. 

Αυτές είναι:
1)Υποχρέωση των νέων ιδιοκτητών των λιγνιτικών μονάδων για παροχή τηλεθέρμανσης

2)Ρητή αναφορά για την ισχύ των όρων του ΠΔ 178/2002 στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων

3)Αύξηση του πόρου που αποδίδεται στις Περιφέρειες, το γνωστό «λιγνιτόσημο» που θα διαμορφωθεί από το 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ενέργειας στο 1,4 ευρώ.


Σταθάκης:
Ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κ. Χατζηδάκης: «Από τη μικρή ΔΕΗ, περάσατε στη μισή ΔΕΗ»

«Από τη μικρή ΔΕΗ, εσείς περάσατε στη μισή ΔΕΗ» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Εσείς αποφασίσατε ότι η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς, μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα; θα είναι μια επιχείρηση που θα έχει στα γραφεία της στελέχη με στόχο να χάσουν πελάτες!

Κ.Βλάσης
Εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα από το οποίο ζημιώνεται η Μεγαλόπολη, η Αρκαδία και ολόκληρη η χώρα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 3 χρόνια δεν έκανε τίποτα για τη ΔΕΗ καταφέρνοντας να τη φέρει στο χείλος του γκρεμού, εκτινάσσοντας τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΔΕΗ από το 1 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 στα περίπου 3 δις σήμερα και «γκρεμίζοντας» τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 80% από 2,5 δισ. ευρώ το 2014, σε 0,6 δισ. ευρώ σήμερα. Με το συγκεκριμένο Σ/Ν της δίνουν τη χαριστική βολή!


Ο.Κωνσταντινόπουλος
"Σε λίγες ώρες θα ψηφίσετε, με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το νομοσχέδιό σας για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Αυτή την ώρα, έξω στο Σύνταγμα, διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στη ΛΑΡΚΟ. Σε άλλες εποχές, θα διαδηλώνατε έξω μαζί τους. Σήμερα δεν μπορείτε να τους αντικρίσετε. Αξιολογήστε μόνοι σας γιατί. -Σήμερα θα ψηφίσετε αυτό που ο κ.Σκουρλέτης είχε ονομάσει "μεγάλη μπίζνα". Εμείς το εντάσσουμε στην κατηγορία "μπίζνες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ". Θα δώσετε εσείς την εντολή για την πώληση των μονάδων, όλοι οι Βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και από τους ενεργειακούς νομούς, ο διαγωνισμός να προχωρήσει και να μην κηρυχθεί άγονος σε καμία περίπτωση, ακόμη και αν το τίμημα είναι πολύ χαμηλό! Είναι αυτό "μπίζνα" ή όχι; Και δεν ενδιαφέρεστε καν, ως Βουλευτές, να ενημερωθείτε ποιο θα είναι το "εύλογο τίμημα" για την πώληση των μονάδων;

Γ. Παπαηλίου:
«Με το σημερινό νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολία προβλέπεται μείωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όμως διασώζονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες παράγουν καθαρή ενέργεια και που με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ επρόκειτο να δοθούν σε ιδιώτες. Η εκχώρησή τους είναι γνωστό ότι αποτράπηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη δε και μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος»

 «Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το ερώτημα "γιατί εν τέλει συμπεριελήφθησαν" εξακολουθεί να μένει αναπάντητο και πάντως οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ως τώρα δεν πείθουν. Και αυτό το κενό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στον νομό Αρκαδίας»

Ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα έπρεπε το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί μαζί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις περιοχές με εξορυκτική δραστηριότητα, διότι οι περιοχές αυτές δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς από την ψήφισή του.

Ναι ψήφισε και ο Χ. Θεοχάρης.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ξεπουλιέται η ΔΕΗ με τη βοηθεια των καναλαρχων. Πολυ μικρη η αναφορα στις κινητοποιήσεις απο τα κανάλια και τις εφημεριδες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Που είναι η Περιφέρεια σε όλο αυτό;
Αλλα μάλλον ο Τατουλης χαίρεται με την ιδιωτικοποίηση για να διορίζει τα κομματόσκυλα του!