24 Φεβρουαρίου 1944: Το Ναζιστικό έγκλημα στις Βίγλες Μεγαλόπολης και η Μεγαλόπολη μαρτυρική πόλη

Τις πρωινές ώρες της 23ης Φεβρουαρίου του 1944 , ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα Φαλαισίας, έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες πλησίον του Χωριού Μαλωτά. Στην ενέδρα χτυπήθηκε Γερμανική στρατιωτική δύναμη τριάντα περίπου ανδρών, οι περισσότεροι αξιωματικοί, που επέβαιναν επί αυτοκινήτων και κινιόταν στο δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης –Τρίπολης. Από την επιθετική ενέργεια οι Γερμανοί σκοτώθηκαν όλοι, ενώ από τους επιτιθέμενους δεν έπαθε κανένας τίποτε. Επί πλέον η ομάδα του ΕΛΑΣ πήρε λάφυρα πιστόλια, διόπτρες και άλλα στρατιωτικά είδη.

Την ίδια μέρα τα πτώματα των νεκρών Γερμανών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόπολη. Οι σκλαβωμένοι κάτοικοι της περιοχής μετά την πρώτη χαρά για την επιτυχία των ανταρτών, πάγωσαν γιατί γνώριζαν πως αντέδρασαν οι κατακτητές σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου ξέσπασαν σκοτώνοντας αμάχους και γυναικόπαιδα. Οι φόβοι δεν διαψεύστηκαν.

Την επομένη οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης 212 κρατούμενους και τους μετέφεραν στη θέση Βίγλες. Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στο λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες ήταν από την Καλαμάτα όπου είχαν συληθεί για αντιστασιακή δράση και είχαν μεταφερθεί στην Τρίπολη πεζή. Ήταν όμως και πολλοί Μεγαλοπολίτες, όπως και Λάκωνες.

Μετά την εκτέλεση, την ίδια μέρα, οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη, όπου συνέλαβαν πολλούς, άνδρες και γυναίκες, για ν’ ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τους εκτελεσμένους.

Η ταφή έγινε χωρίς να ψαλθεί καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά με σιωπηλά κλάματα, με εθνική αξιοπρέπεια και οργή κατά των βαρβάρων εκτελεστών, με σφίξιμο καρδιάς και ελπίδα για την τελική νίκη.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης και οι Οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν στις 25 Φεβρουαρίου 2018, εκδήλωση μνήμης και τιμής των 212 πατριωτών μας που εκτελέσθηκαν από τους κατακτητές στις 24 Φεβρουαρίου 1944.
(Ώρα 7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΑ, μετά του Ιερού Κλήρου.
Ώρα 9.45 μ.μ.: Προσέλευση των επισήμων στο Δημοτικό Κατάστημα.
Ώρα 10.00 μ.μ.: Προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό. Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκτελεσθέντων πατριωτών.
Ώρα 11.00 μ.μ.: Μετάβαση στον τόπο της θυσίας «Βίγλες» επί της Εθν. Οδού Μεγαλόπολης-Τρίπολης, όπου θα τελεστούν:
• Επιμνημόσυνη δέηση
• Ομιλίες επισήμων
• Χαιρετισμοί από Αντιστασιακές Οργανώσεις
• Προσκλητήριο πεσόντων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής
• Κατάθεση στεφάνων
• Εθνικός Ύμνος
Τελετάρχες: Ιωάννης Μπάζιος, Πρόεδρος “Ν.Π.Ι.Δ Δημοτικής Κοινωφελoύς Επιχείρησης Δήμου Μεγαλόπολης”.
Νικήτας Τζιούβελης, Δημοτικός Υπάλληλος.)

Σχόλια