Το παράδειγμα της Καλαμάτας ταξιδεύει σε άλλους Δήμους



RE:THINK
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.


Το  Re:Think Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης, από την ομάδα RE:THINK  είναι ένα πρωτότυπο σύστημα συλλογικής διαχείρισης των οργανικών απορριμάτων από τους ίδιους τους δημότες και για τους ίδιους τους δημότες, σε συνεργασία με Δήμους ή συλλογικούς φορείς.
Οι παραγωγοί οργανικών απορριμάτων μετατρέπονται σε παραγωγούς πλούσιου εδαφοβελτιωτικού χὠματος, για ιδία χρήση, μέσα στον αστικό ιστό.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας το 2014 δημιουργήθηκε Δίκτυο 60 Συνοικιακών Κομποστοποιητών στον ευρύτερο Δήμο Καλαμάτας , το οποίο βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη.
 

.
 Η ομάδα RE:THINK καλείται να παρουσιάσει το έργο της και να μεταφέρει την εμπειρία της οικιακής & συνοικιακής κομποστοποίησης και εκτός Καλαμάτας.
Και συγκεκριμένα στον Δήμο Δ.Μάνης και στην Σαμοθράκη.
Καλεσμένη του Δήμου Δ.Μανης μέσα στο 2017 τοποθέτησε πιλοτικά κομποστοποιητές σε σχολεία της περιοχής, υλοποιώντας παράλληλα ενημερωτικά εργαστήρια με καθολική συμμετοχή απο την σχολική κοινότητα. Στόχος είναι να γίνουν σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχἠς τόσο για συλλογική χρήση, όσο και προτροπή εκπαίδευσης για οικιακή χρήση, αλλά και να λειτουργήσουν πιλοτικά, διερευνώντας ἐτσι την δυνατότητα δημιουργίας Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην περιοχή.
Ενώ στις 24.01.2017 έγινε ενημερωτική εκδήλωση προς τους ξενοδόχους της περιοχής στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δ. Μάνης για τα ωφέλη της κομποστοποίησης και της δημιουργίας ενός Δικτύου Κομποστοποίησης, που να στοχεύει στην κοινωνική διαχείριση των οργανικών απορριμάτων.



 

Από τις 29.01.2018 μέχρι και τις 02.03 2018 μέλη της ομάδας RE:THINK βρίσκονται στην Σαμοθράκη καλεσμένοι του Αυστριακού Ινστιντούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης , ALPEN ADRIA UNIVERSITY και του συλλόγου “ Βιὠσιμη Σαμοθράκη”.
 Οι δύο αυτοί φορείς σε συνεργασία δραστηριοποιούνται στο νησί και σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης έχουν ως στόχο έχουν να μεταμορφώσουν την Σαμοθράκη σε πρότυπο νησί βιώσιμης διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης.


Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η RE:THINK έχει κληθεί να μεταφέρει το παράδειγμα της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού  εγκαθιστώντας κομποστοποιητἐς RE:THINK και υλοποιώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερώσεις.
Συγκεκριμένα εγκαθίστανται πιλοτικά 3 κομποστοποιητές στα Δημ. Σχολεία Καμαριώτισσας και Λακκὠματος καθώς και στο ΚΔΑΠ της Χώρας, με σκοπό την διερεύνηση δημιουργίας Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην περιοχή.

Η κεντρική ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει στο Δημ.Σχολείο Καμαριώτισσας, στις 31.01.2017 , 6.15 μ.μ.

 

Σχόλια