SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι του Τριποτάμου Αρκαδίας εξαιτίας της εξορυκτικής δραστηριότητας του ορυχείου

Έκκληση να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τους απευθύνουν οι κάτοικοι του οικισμού Τριποτάμου Αρκαδίας, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ορυχείο λιγνίτη.
Η απόφαση έχει σταματήσει λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου Τριποταμιτών Ηλίας Δάρρας, με την ανησυχία των κατοίκων να αυξάνεται μετά και τη ζημιά που υπέστη το χωριό των Αναργύρων, πριν λίγες μέρες....

  Στο χωριό των 40 κατοίκων είχε σημειωθεί το 2013 ανάλογης έκτασης κατολίσθηση, με αυτή που έγινε στον Αμύνταιο, με αποτέλεσμα να υποστούν ρωγμώσεις αρκετά σπίτια. Έκτοτε οι κάτοικοι έκαναν αρκετές συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να πάρουν σαφείς απαντήσεις για το λόγο που δεν προχωρά η μετεγκατάσταση.

Το πρόβλημα βέβαια υπάρχει τουλάχιστον 15 χρόνια, αλλά μετά την κατολίσθηση του 2013 έγινε επιτακτική ανάγκη η μεταφορά του χωριού. Λίγο πριν την κατολίσθηση είχαν ληφθεί μέτρα και είχαν απομακρυνθεί οι εργαζόμενοι από το ορυχείο το κακό όμως, λέει ο κ. Δάρρας, είναι ότι δεν είχε ειδοποιηθεί το χωριό για τους κινδύνους που διέτρεχε.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η απαλλοτρίωση της έκτασης, αυτό που εκκρεμεί είναι η μετεγκατάσταση, με τον πρόεδρο του συλλόγου να υπογραμμίζει πως βάσει ενός νόμου είναι υποχρεωμένο το κράτος να παραχωρήσει έναν κατάλληλο χώρο.

«Στην περιοχή υπάρχει ένα μικρό δάσος το οποίο είχαν ζητήσει οι κάτοικοι για να μεταφερθεί το χωριό αλλά εκκρεμεί ο αποχαρακτηρισμός του, βέβαια κάποιοι οικολόγοι αντιδρούν...  λένε ότι είναι δάσος, θα μπορούσαν όμως να αγοράσουν στη Μεγαλόπολη κάποια οικόπεδα, αλλά αυτό έχει κόστος, οπότε για αυτό είχαμε προτείνει το συγκεκριμένο χώρο, κατόπιν απόφασης της συνέλευσης των κατοίκων. Η περιφέρεια και το δημοτικό συμβούλιο της Μεγαλόπολης έχουν πάρει αποφάσεις να διατεθούν χρήματα για την μετεγκατάσταση, αλλά δεν προχωρά η υπόθεση λόγω της γραφειοκρατίας...», εξηγεί ο κ. Δάρρας.

ΠΗΓΗ

Σχόλια