Προσοχή! «Πυραμίδες» λειτουργούν στην Αρκαδια!

pyramidesΣτο οικονομικό χάος που υπάρχει στην τσέπη του κάθε συμπολίτη μας ποντάρουν μικροί απατεώνες για να κερδοσκοπήσουν με το σύστημα του Δικτύου καταναλωτών( ή αλλιώς Δίκτυο Πωλήσεων, Πολύ-επίπεδο Marketing, και πιο γνωστό ως «πυραμίδα ή αεροπλανάκι»). 

 Σε περιόδους σαν και αυτή που διανύουμε όπου η απόγνωση, και η απληστία κυριαρχούν έναντι της λογικής, βρίσκουν την ευκαιρία να δράσουν εταιρίες –πυραμίδες. 
 Άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας σπαταλούν χρόνο και χρήμα πεπεισμένοι πως βρήκαν λύση στα οικονομικά τους προβλήματα, και θα ζήσουν ζωή χαρισάμενη καθώς έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου μέσα από τα σεμινάρια-εκπαιδεύσεις, που τους επιβάλουν να παρακολουθήσουν κάνοντας τους φανατικούς οπαδούς του συστήματος. Τα συστήματα πυραμίδας είναι παράνομα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και είναι υπαίτιο για μεγάλες οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία, με πιο πρόσφατη αυτή της Αλβανίας το 1996-'97, που σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού της είχαν εμπλακεί σε πυραμίδες Pοnzi schemes (όνομα το οποίο πήραν από τον γνωστό απατεώνα Ponzi Charles, που ξεκίνησε τα «συστήματα πυραμίδας»).
Όταν η «φούσκα» έσπασε κυριάρχησε η αναρχία στην Αλβανία, η κυβέρνηση έπεσε και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.000.


Πως λειτουργεί ένα «σύστημα πυραμίδας»;

Αρχικά, είναι το σύστημα που οι λίγοι βγάζουν λεφτά στις «πλάτες» των πολλών. Ο αριθμός των μελών μεγαλώνει καθώς οι συμμετέχοντες που μπαίνουν έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου και έχουν πληρώσει το απαιτούμενο ποσό για την εγγραφή καθώς και ένα μηνιαίο πάγιο (αν πρόκειται για υπηρεσίες) προσπαθούν να στρατολογήσουν άλλα άτομα από κάτω τους αρχικά για να απολαμβάνουν την υπηρεσία δωρεάν χωρίς μηνιαίο πάγιο και αργότερα να κερδίσουν κάποια bonus ή κάποιο χρηματικό ποσό που τους υπόσχονται ανάλογα με τα άτομα που θα βάλουν ή με τα προϊόντα που θα πουλήσουν.
Η απάτη αποκαλύπτεται ως εξής, αν ένα άτομο βάλει κάτω του π.χ. 6 άτομα , αυτά θα βάλουν 36 κάτω τους, τα 36 θα βάλουν 1296 (36*36=1296) κοκ. (1296*1296=1679616---> 1679616*1679616=2821109907456), δημιουργώντας έτσι μια πυραμίδα.
Σε δέκα μόλις στρώματα η πυραμίδα αυτή θα απασχολεί όλους τους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη, κάτι το όποιο δεν γίνεται και έτσι το σύστημα καταρρέει.

Πως προσεγγίζουν;
Συνήθως προσεγγίζουν με δυο τρόπους. Με αγγελίες, οι οποίες παρουσιάζουν μια ονειρική δουλεία, τονίζουν συνήθως πως είναι μερική απασχόληση ή ελεύθερο ωράριο, για επιπλέον εισόδημα, για διαδικτυακό marketing, δουλεία από το σπίτι κ.α.. Ο δεύτερος τρόπος είναι η προσπάθεια εκμετάλλευσης των διαπροσωπικών σχέσεων, να προσεγγίσουν δηλαδή άτομα μέσα από την οικογένεια ή τον κοινωνικό περίγυρο τους . Με την πρώτη ευκαιρία δεν χάνουν χρόνο και ξεκινούν να μιλάνε για την δουλεία που τους άλλαξε τη ζωή, και έχουν γίνει πλέον αφεντικά του εαυτού τους, για δώρα (κινητά, laptop), ταξίδια ακόμη και αυτοκίνητα, σπίτια (!)) που τους δίνει η εταιρία. Και όταν γίνεται η πρώτη επαφή σου συστήνουν ή σου μιλάνε για άτομα, που λένε ότι βγάζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και η εταιρία τους έχει κάνει δώρο υπερπολυτελή αυτοκίνητα, σπίτια, και διακοπές σε εξωτικά μέρη.

Ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να σας βοηθήσει να αποφύγετε να πέσετε θύματα των πυραμίδων, είτε πρόκειται για απλά είτε για συγκαλυμμένα συστήματα.



ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Στη διάρκεια του 1996-1997, η Αλβανία συνταράχθηκε από τη δραματική αύξηση και στη συνέχεια την κατάρρευση των οικονομικών σχημάτων των πυραμίδων. Το πρωτοφανές, για το μέγεθος της οικονομίας της Αλβανίας, φαινόμενο, είχε πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Στο αποκορύφωμα της "έξαρσης" του, το φαινόμενο των πυραμίδων αντιστοιχούσε περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας. Περίπου τα 2/3 του συνόλου του πληθυσμού επένδυσαν σ' αυτά α σχήματα. Με τη "διάλυση" των σχημάτων, η κοινωνική ένταση οδήγησε σε πτώση της κυβέρνησης και σε επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 2.000 ατόμων, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κρίστοφερ Γιάβρις, τον Μάρτιο του 2000, σε σχετική αναφορά του σημείωνε πως η εμφάνιση αυτών των σχημάτων μπορεί να συνδυαστεί με αρκετούς παράγοντες, όπως την ελλιπή γνώση του πληθυσμού για τις οικονομικές αγορές και λάθη των ιθυνόντων.

Όταν ξεκίνησε η περίοδος της μετάβασης της αλβανικής οικονομίας στην οικονομία της αγοράς, η Αλβανία ήταν μια από τις πιο φτωχές και απομονωμένες χώρες της Ευρώπης. Για πολλά χρόνια- σημειώνεται στην ίδια έκθεση- η Αλβανία ήταν μη προσβάσιμη για τους ξένους επενδυτές και από το 1945 έως το 1985 η απομόνωσή της ενισχύθηκε και από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, το οποίο απέτρεπε κάθε μορφή ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Με την έλευση του 1991 και την έναρξη της μετάβασης της αλβανικής οικονομίας, η χώρα βρισκόταν ήδη σε μια απελπιστική κατάσταση, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μη γνωρίζει βασικούς "κανόνες" λειτουργίας της αγοράς. Στην αγορά κυριαρχούσαν τρεις (κρατικές) τράπεζες, ελέγχοντας το 90% του συνόλου των καταθέσεων, ωστόσο, το μερίδιο των ακάλυπτων δανείων ήταν αρκετά μεγάλο. Οι τράπεζες ήταν ανίκανες να ικανοποιήσουν τη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα για πιστωτικά "εργαλεία" και έτσι δημιουργήθηκε μια ανεπίσημη πιστωτική αγορά, που βασιζόταν σε οικογενειακούς δεσμούς και χρηματοδοτούνταν από τα μεταναστευτικά εμβάσματα. Η μετεξέλιξη αυτών των σχημάτων, οδήγησε στη δημιουργία των πυραμίδων. Μάλιστα, το φαινόμενο ήταν τέτοιο που σχεδόν όλοι όσοι "επένδυαν" σ΄αυτά ,είχαν κέρδη από 10% έως 25% κάθε μήνα.
Με περίπου 400.000 πολίτες να δουλεύουν στο εξωτερικό (κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα) και ένα ανερχόμενο ιδιωτικό τομέα, οι καταθέσεις ιδιωτών διαμορφώνονταν στο 15% του ΑΕΠ ή 350.000.000 δολάρια. Αυτές οι καταθέσεις, σε συνδυασμό με συνάλλαγμα από τους μετανάστες στο εξωτερικό έφτασαν περισσότερα από 600.000.000 δολάρια το 1995 και περισσότερα από 700.000.000 δολάρια το 1996. Τον Οκτώβριο του 1996, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτών των σχημάτων, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν των κατηγοριών προς τη κυβέρνηση ότι χρησιμοποιούσε τα κέρδη από τις πυραμίδες.

Το φθινόπωρο του 1996, ακόμη και έπειτα από απόφαση της κεντρικής τράπεζας για την εξάλειψη των παράνομων σχημάτων, δεν υπήρξε στήριξη της κυβέρνησης και υπήρξαν καταγγελίες από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι στη διάρκεια των εκλογών του 1996, αυτά τα σχήματα χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 1996 έκαναν την εμφάνισή τους δύο νέα σχήματα πυραμίδων τα "Τζαφέρι" και "Πόπουλι" στην Αλβανία, προσφέροντας στους "επενδυτές" επιτόκιο 12% έως 19% ανά μήνα.

Η εξάπλωση των πυραμίδων είχε οδυνηρά αποτελέσματα.
Πρώτον, όλο και περισσότεροι καταθέτες "απορροφούνταν" από τη μανία που διακατείχε, σχεδόν, το σύνολο του πληθυσμού. Οι πυραμίδες "Τζαφέρι" και "Πόπουλι" είχαν περίπου 2 εκατομμύρια καταθέτες, σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Πολλοί πούλησαν τα σπίτια τους για να επενδύσουν σε αυτά τα σχήματα, αγρότες πούλησαν τα ζώα τους. Τον Ιανουάριο 1997, το σχήμα "Μαλβάσια" κήρυξε χρεοκοπία με αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν επεισόδια. Η κυβέρνηση αντέδρασε τον ίδιο μήνα, θεσπίζοντας μια απόφαση, η οποία έθετε το ανώτερο όριο αναλήψεων από αυτά τα σχήματα σε 300.000 δολάρια την ημέρα. Αυτό εξαγρίωσε τα πλήθη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πορεία στα Τίρανα, στις 19 Ιανουαρίου 1997, οργανωμένη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να την καταστείλει και καθώς οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις εξαπλώνονταν σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση και προχώρησε σε συλλήψεις, φυλακίσεις και πρόστιμα σε διαδηλωτές. Μετά τα επεισόδια αυτά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί την αποζημίωση των επενδυτών. Το πρόβλημα ήταν βέβαια ότι η κυβέρνηση πρόλαβε να κατασχέσει συνολικά 250.000.000 δολαρίων από τα διάφορα schemes, ενώ οι απώλειες εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς ξεπερνούσαν τα 1.000.000.000 δολάρια, σχεδόν 4 φορές τα αποθέματα του κράτους σε ξένο συνάλλαγμα. Η κυβέρνηση έλαβε ορισμένα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονταν και η κίνησή της κατά των εταιριών. Τον Ιανουάριο του 1997, "πάγωσε" τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδρυτών των σχημάτων Τζαφέρι και Πόπουλι, που ανέρχονταν σε 250 εκ. δολάρια (στο 10% του αλβανικού ΑΕΠ). Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Αλβανίας, με δική της παρέμβαση, περιόρισε το επίπεδο των καθημερινών αναλήψεων, επιχειρώντας να αποτρέψει άλλα σχήματα - πυραμίδες να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους. Τον Φεβρουάριο, το αλβανικό Κοινοβούλιο πέρασε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο απαγορεύονταν τα σχήματα - πυραμίδες, ωστόσο δεν τα συγκεκριμενοποιούσε.

Το αλβανικό νόμισμα, λεκ, έχασε 40%της αξίας του στη μαύρη αγορά συναλλάγματος και μέχρι τον Μάρτιο του 1997, το χάος επικρατούσε στην Αλβανία, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ανήμπορη να δώσει λύσεις. Στο νότο της χώρας, η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί και προκηρύχθηκαν κοινοβουλευτικές εκλογές στο τέλος του Ιουνίου. Σε μελέτες για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των σχημάτων πυραμίδων στην οικονομία της Αλβανίας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως πέρα από την παύση των εμπορικών δραστηριοτήτων, την εκτόξευση της ανεργίας σε διψήφια ποσοστά (έως και 40% το 1997), υπήρξε και υποτίμηση του αλβανικού νομίσματος.

Σχόλια