Με 151 «ναι» υπερψηφίστηκε το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕΥπεψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία. Με το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά ξεπουλιέται το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 151 βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά, ψήφισαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της ΔΕΗ. Απο την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για αρπαγή στην κυριολεξία “από τη ΔΕΗ ένα τεράστιας αξιας πάγιο περιουσιακό στοιχείο, καταφέροντάς της ένα ακόμα πλήγμα, προς πλήρη ικανοποίηση των ανταγωνιστών της – μεγαλοσυμφερόντων της διαπλοκής. Πρόκειται για σχέδια που εφαρμόζουν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην ΕΕ και εντάσσονται σε μια πολιτική πλήρους υποτέλειας και εξυπηρέτησης μεγάλων ξένων και εγχώριων συμφερόντων, με την συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ να είναι ο αντζέντης αυτών των συμφερόντων”.  
Αντιδράσεις όμως είχε προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και σε συνδικαλιστικούς κύκλους. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ σημείωνε ότι “η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα θα είναι μεγάλες και η ενεργειακή φτώχεια θα αυξηθεί. Ήδη χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αρκετοί είναι στο σκοτάδι. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο". 

 Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προτίμησε να βγάλει στο σφυρί τον ΑΔΜΗΕ.

Σχόλια