Συγγνώμη για τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μεγαλόπολη ζητά Γερμανίδα υπουργός



Βαθύτατη ντροπή και συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, δήλωσε πως αισθάνεται η υπουργός Ευρωπαϊκών και Ομοσπονδιακών Υποθέσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Αγκέλικα Σβαλ- Ντίρεν, επισκεπτόμενη το μνημείο των 212 εκτελεσθέντων στη θέση Σταυρός- Βίγλες Μεγαλόπολης.

http://news4all.gr/site/images/perifereia/peloponnhsos/megalopoli.mnimeio.PNG


 Η Γερμανίδα αξιωματούχος, που επισκέπτεται επίσημα σήμερα την Τρίπολη και την περιφέρεια Πελοποννήσου, επικεφαλής στελεχών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον δήμαρχο Μεγαλόπολης, Παναγιώτη Μπούρα, νωρίς το μεσημέρι πήγε στις Βίγλες Μεγαλόπολης και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο των 212 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Σε δηλώσεις από τον τόπο θυσίας υπογράμμισε: «Αισθάνομαι βαθύτατη ντροπή και εκφράζω τη συγγνώμη των συμπολιτών μου για τα εγκλήματα που διέπραξαν στον μαρτυρικό αυτό τόπο, την Μεγαλόπολη». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα συναδέλφωσης, σημειώνοντας: 
«Γνωρίζω ότι τα εγκλήματα αυτά είναι μη αναστρέψιμα, ούτε μπορούν να ξεχαστούν και να επουλωθούν οι πληγές. Πιστεύω, ωστόσο, η διμερής συνεργασία μας να αναδείξει την ανθρωπιά και τις ανθρώπινες σχέσεις». 
Πρόσθεσε δε, ότι «δεν είναι καθόλου αυτονόητα καλές οι ελληνογερμανικές σχέσεις, ωστόσο είναι επιτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι καθόμαστε εδώ όλοι μαζί στην Πελοπόννησο και συζητάμε για προοπτικές συνεργασίας στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο». Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε τη θαρραλέα στάση της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία -όπως είπε- το 2010 τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας και σημείωσε ότι «αυτή η συνεργασία, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και σήμερα δίνει τους πρώτους καρπούς της, δεν μένει μόνο στο επίπεδο προσέγγισης Ρηνανίας- Βεστφαλίας και Πελοποννήσου, αλλά στέλνει ευρύτερα μηνύματα στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη των λαών, ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ευρώπη των άκρων και μαζί να βρούμε τον δρόμο της συνεργασίας και της νηφαλιότητας, μην επιτρέποντας ποτέ να ξαναπέσει η Ευρώπη του 21ου αιώνα στα χέρια ακραίων πολιτικών δυνάμεων». 

 Μετά την επίσκεψη στη Μεγαλόπολη, πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη συνάντηση εργασίας, στα γραφεία της περιφέρειας, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου και αντικείμενο τη διεύρυνση συνεργασίας ανάμεσα στο Γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και της περιφέρειας Πελοποννήσου, δίνοντας έμφαση στην τόνωση των εξαγωγών πελοποννησιακών προϊόντων, την αύξηση της τουριστικής κίνησης και τις επενδύσεις στην ενέργεια. Μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση εργασίας, η κ. Σβαλ- Ντίρεν δήλωσε έτοιμη για προσφορά τεχνογνωσίας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσπάθεια, γιατί η συνεργασία δεν είναι δεδομένη. Η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου έκανε μια εκτενή παρουσίαση της περιφέρειας και ανέφερε πως, σύντομα, η Πελοπόννησος θα έχει το δικό της δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα στη γερμανική αποστολή ότι δύναμη της Πελοποννήσου αποτελούν οι άνθρωποί της. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειάς της, έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και μεταξύ των δράσεων της συνεργασίας αυτής, αποτελεί η συμμετοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου και των πελοποννησιακών επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση προϊόντων, στην Anuga της Κολωνίας. 
 Η Γερμανίδα υπουργός θα ολοκληρώσει τις επαφές της στην Πελοπόννησο επισκεπτόμενη το Ναύπλιο, όπου η περιφέρεια θα παραθέσει γεύμα εργασίας. 

Πηγή: AMΠE
kathimerini.gr

Σχόλια