ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας για σκουπίδια

Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Μεγαλόπολης «Ο Άγιος Γεώργιος»
Αθηνοδώρου 29, Ηλιούπολη 163 41
 Τηλ. 210 9705020, Κιν. 6992701554

Αρ. Πρωτ. 1
 Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

 Με έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες να συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα άνευ προηγουμένου στο χωριό μας, Γέφυρα Μεγαλόπολης. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ., μετά από καταγγελία αγνώστων, συνέλαβε επ’ αυτοφώρω στην τοποθεσία «Λουτσίτσα» παραπλεύρως παραποτάμου του Αλφειού και σε απόσταση αναπνοής από το χωριό μας, τους οδηγούς τριών φορτηγών τα οποία ήταν φορτωμένα με απορρίμματα άγνωστης προέλευσης. Τα απορρίμματα προορίζονταν για ταφή στο συγκεκριμένο δασικό χώρο ενώ κάποια φορτηγά είχαν ήδη προλάβει να αδειάσουν εκεί το επικίνδυνο φορτίο τους. Οι οδηγοί των φορτηγών δεν έφεραν, ως όφειλαν, σχετικά παραστατικά. Οι συλληφθέντες κατέθεσαν στο Α.Τ. Μεγαλόπολης όμως το αδίκημα θεωρήθηκε πλημμέλημα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Αστυνομία ειδοποίησε σχετικά την Υγειονομική Υπηρεσία, το ΣΔΟΕ και το Δασαρχείο. Ακολούθησε εισαγγελική έρευνα ενώ στο σημείο έσπευσε η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας για να κάνει αυτοψία.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικές φωτογραφίες έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. ενώ η Υγειονομική Υπηρεσία έχει στα χέρια της κατάθεση στην οποία γίνεται αναφορά για «σύμμεικτα σκουπίδια πολύ επικίνδυνα για το περιβάλλον». Η περιοχή ήδη μυρίζει πολύ άσχημα ενώ επηρεάζεται άμεσα ο υδροφόρος ορίζοντας ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης. Κοντά στο σημείο αυτό υπάρχουν σπαρμένα χωράφια τα οποία ποτίζονται κυρίως από το ποτάμι και κοπάδια ζώων που βόσκουν εκεί. 
Ο συγκεκριμένος παραπόταμος με τις πρώτες βροχές πλημμυρίζει – αυτό έχει ενταθεί μετά τις τελευταίες πυρκαγιές – με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτει τη γύρω περιοχή. Είναι βέβαιο ότι το νερό θα καλύψει την περιοχή της παράνομης ταφής με οδυνηρές συνέπειες για ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες.
 Ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τον καταλογισμό ευθυνών στους ασυνείδητους και την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων ώστε να καθαριστεί κατά το δυνατόν η περιοχή και να αποτραπεί το οικολογικό αυτό έγκλημα. Στη κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι θα βοηθήσει η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη από τα ΜΜΕ καθώς και οι παρεμβάσεις των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών της περιοχής κ.λπ. 

 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΡΗΣ

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΛΗΜΙΧΑΗΛ

Σχόλια