Ύπνος - Ξύπνιος σημειώσατε Χ (περίπου)


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει όλη η ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Η πρόθεση ήταν να γίνει πιο πειθήνιος, να κλειστεί στο καβούκι του,δηλαδη στο σπίτι του και να βομβαρδίζεται με ειδήσεις.
 Με ειδήσεις που θα τον τρομοκρατούν, θα του δημιουργούν αγωνία και θα τον αποτρέπουν απο οποιαδήποτε αντίδραση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση, τα δελτία ειδήσεων έγιναν τελείως μονοθεματικά, αύξησαν την διάρκειά τους και γέμισαν όλες οι τηλεοπτικές ζώνες με ενημερωτικές εκπομπές που το κύριο θέμα τους είναι ότι έχει σχέση με την κρίση. Εδω με δυο χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζεται να ακροβατεί. Να είναι μεταξύ πτώχευσης και καταστροφής. Και κάθε φορά που η καταστροφή αυτη αποτρέπεται με τους δανειστές να φαίνεται ότι κάνουν ένα βήμα πίσω , αυτο συνοδεύεται με περαιτέρω μειώσεις μισθών , κοινωνικού κράτους , συντάξεων και όλων γενικά των παροχών που μια οργανωμένη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει στους πολίτες της. Και κάθε φορά, μέσα απο χλιαρές αντιδράσεις όλα τα μέτρα γίνονται δεκτά προκειμένου η Ελλάδα να μην χρεωκοπήσει. Και βέβαια κάθε φορά τα μέτρα αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή και τότε καλείται η κυβέρνηση να "πάρει" καινούργια μέτρα ακόμα πιο σκληρά και να μειώσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών. Η τροφοδότηση με πληθώρα κακών ειδήσεων έχει σαν σκοπό ακριβώς να μειώσει τις αντιδράσεις. Άλλωστε δεν ειναι τυχαίο ότι κάθε φορά γεννιέται μια είδηση, διαψεύδεται και μετα απο λίγο καιρό γίνεται πραγματικότητα. Όπως έγινε και με την κατάργηση των δώρων, είδηση η οποία όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά διαψεύστηκε κατηγορηματικά απο την τοτε κυβέρνηση αλλά μετα απο λίγο καιρό έγινε νόμος του κράτους. Όσο όμως και αν λειτούργησε κατασταλτικά αυτή η υπερπληροφόρηση, δεν πέτυχε τουλάχιστον προς το παρόν έναν κύριο σκοπό της. Να κλείσει τους Ελληνες στα σπίτια τους. Ίσως λόγω ψυχοσύνθεσης, ίσως λόγω ακόμα και κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, απέχουμε πολύ απο τις εικόνες που βλέπουμε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου μετά τις 10:00 το βράδυ η πόλη απλα, κοιμάται.
 Αυτο είναι μια νίκη, θαμπή ίσως, του Ελληνικού τρόπου σκέψης. 

 Απο την άλλη υπάρχει μια τεράστια νίκη όλων αυτών που προσπαθούν να "κοιμήσουν" τους ´Ελληνες και να τους κάνουν απλά δέκτες αποφάσεων. Και την νίκη αυτή την πέτυχαν με το Internet και κυρίως με την κοινωνική δικτύωση. Έχει γεμίσει το Internet απο σκουπίδια που κάτω απο φανφαρώδεις τίτλους γράφουν ανακρίβειες και θεωρίες συνομωσίας γύρω απο την καταστροφή της Ελλάδας. 
Κάτω απο τίτλους όπως "είδηση σοκ , ντοκουμέντο , διαδώστε το , αποκάλυψη" γράφει ο καθένας το δικό του σκουπίδι το οποίο το κρύβει και πίσω απο την προσωπική του ανωνυμία. Το χειρότερο όμως ειναι η κοινωνική δικτύωση όπως το Facebook. Εκεί έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες γύρω απο την σωτηρία της Ελλάδας , γύρω απο την Εθνικοφροσύνη , την νομιμοφροσύνη και γενικώς ομάδες όπου κάθε ένας μπορει να βρει μια να τον εκφράζει. Και αρχίζει η κριτική , η αντιπαράθεση ιδεών αλλα και η ηλιοθιότητα πολλές φορές. 
Ο στόχος όμως επετεύχθη. Οποιαδήποτε αντίδραση , οποιαδήποτε διάθεση του Έλληνα να αλλάξει οτιδήποτε τον πληγώνει και τον ενοχλεί ξεκινά και σταματά στο Facebook. Βγάζει έναν πύρειο λόγο , ή αρχίζει τα "γαλλικά" ή δημιουργεί ομάδες και ξεχνά πως όταν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε κάτι αυτό δεν γίνεται με cyber αλλα με φυσική παρουσία. Είμαι πεπεισμένος ότι αν για μια εβδομάδα έκλεινε το Facebook στην Ελλάδα καμία κυβέρνηση δεν θα άντεχε. Γιατι τοτε θα είχε να αντιμετωπίσει ανθρώπους και όχι δημοκράτες-υπολογιστές. Για τον λόγο αυτο μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κλείσω τον λογαριασμό μου στο Facebook. 
Μέσα σε αυτο το διάστημα θα επιδιώξω να γνωρίσω όλους τους cyber φίλους ή τουλάχιστον να βρω άλλο τρόπο επικοινωνίας. Αλλά αυτόν τον κατασταλτικό μηχανισμό θα σταματήσω να επιτρέψω να τον χρησιμοποιεί κανείς εναντίον μου. Τουλάχιστον οικειοθελώς.

 stsanoussis.blogspot.com

Σχόλια