Η Κρίση αποβλακώνει...

Ποιος είπε ότι ο Μεσαίωνας και ο σκοταδισμός ανήκουν πια στο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικού και γερμανικού τύπου, η οικονομική κρίση και η ανεργία οδήγησαν σε άνθηση τις δουλειές των μέντιουμ, των χαρτοριχτριών και των επαγγελματιών προφητών. Την ίδια άνθηση θα πρέπει να έχουν αυτές οι δουλειές και στη χώρα μας, αφού μέχρι και αφρικανοί μάγοι του βουντού, βλέποντας την αυξανόμενη ανάγκη, διαφημίζουν τις ικανότητές τους στη μαγεία, απευθυνόμενοι κυρίως σε........ .


 Ελληνες. 
Γνωστή μου, μου εξομολογήθηκε πως γνωρίζει μέντιουμ που δέχεται συχνές επισκέψεις από εισαγγελείς, καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι και από μια καθηγήτρια ψυχολογίας! 
Οι ειρωνείες και οι κριτικές του Αριστοφάνη, πριν 24 αιώνες, στους «Ιππείς» και στις «Ορνιθες» για την δολιότητα των μάντεων, δεν απομυθοποίησαν καθόλου την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να προσδιορίσει το μέλλον του. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στις καθημερινές δραστηριότητές τους οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρακτικοί, ρεαλιστές και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τα ατομικά τους συμφέροντα, όταν φτάσουν στην απόγνωση μπορούν να υιοθετήσουν τις πιο σκοταδιστικές και ανορθολογικές απόψεις. 
 Είναι η πιο φτηνή θεραπεία αποβλάκωσης... 

Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Σχόλια