Και τωρα... Η χαριστική βολή! Ελαστικό ωράριο, μεταθέσεις και απολύσεις στη ΔΕΗ

Και οπως πάντα έτσι και τώρα: εκβιασμός στους εργαζόμενους οι οποιοι θα έχουν να διαλέξουν:  μετάθεση, μετεκπαίδευση ή απόλυση!
 - Μειώσεις 15% στους μισθούς και 33% στα επιδόματα
 - Πιέσεις για την υπογραφή σύμβασης πριν τις 14 ΜαΪου που λήγει η μετενέργεια

 Μειώσεις μισθών, μειώσεις επιδομάτων, ευελιξία στο χρόνο εργασίας αλλά κυρίως απολύσεις στην περίπτωση που υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ να συμπεριληφθούν στη νέα σύμβαση με τους εργαζόμενους υπό την πίεση μάλιστα της 14ης Μαϊου οπότε λήγει και η μετενέργεια και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με ακόμη πιο μεγάλες περικοπές. Σύμφωνα με το ΑΠΕ η διοίκηση σε ότι αφορά στις απολύσεις βάσει του άρθρου 35 της πρότασης ΣΣΕ προβλέπει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, ή παύσης λειτουργίας μονάδων, ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις (μετάθεση, αλλαγή ειδικότητας) και ο εργαζόμενος αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης. Απολύσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι μια τριετία, επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι. Οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ έχουν ξεκινήσει, στόχος των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί Σύμβαση πριν τις 14 Μαϊου οπότε λήγει η μετενέργεια, ενώ ορισμένοι πιέζουν για υπογραφή πριν τις εκλογές, δηλαδή έως την Παρασκευή. Για τις μεταθέσεις η πρόταση της διοίκησης προβλέπει ότι άρνηση αποδοχής μετάθεσης εξομειώνεται με παραίτηση του μισθωτού. Με παραίτηση, επίσης, εξομειώνεται η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες στη διάρκεια του έτους. 
Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης: 
Μείωση των βασικών μισθών κατά 15 % 
Μείωση των ειδικών επιδομάτων κατά 33 % 
Πάγωμα του χρονοεπιδόματος 
Χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται (έχουν δηλαδή φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΩΣΤΟ!). 
Παρέχεται τέλος δυνατότητα απασχόλησης και έκτη ημέρα της εβδομάδας με αναπλήρωση των αντίστοιχων ημερών ανάπαυσης σε διάστημα 100 ημερών ή με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 30 %.

Σχόλια