13 Δεκεμβρίου 1943 -Η Σφαγή των Καλαβρύτων


Πριν 59 χρόνια τέτοιες μέρες οι Γερμανοί κατακτητές σχεδιάζουν ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα τους στην Ελλάδα, που τελικά πραγματοποίησαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και έμεινε στην ιστορία ως «σφαγή των Καλαβρύτων». Όλα ξεκίνησαν στις 16 με 17 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, όταν οι Γερμανοί υπέστησαν ήττα συντριπτική από τις δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΛΑΣ στη μάχη Κερπινής-Ραγών αφήνοντας δεκάδες νεκρούς στο πεδίο της μάχης και άλλους τόσους αιχμαλώτους στα χέρια των νικητών, ενώ μόνο 11 Γερμανοί στρατιώτες κατόρθωσαν να διαφύγουν.
Αμέσως οι κατακτητές προχωρούν στο σχεδιασμό αντιποίνων κατά του άμαχου πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. Έτσι από τις αρχές Δεκεμβρίου κλιμακώνουν την αντεπίθεσή τους και στις 8 του ίδιου μήνα καταστρέφουν τα χωριά Ρωγοί και Κερπινή εξοντώνοντας όλο τον ανδρικό πληθυσμό τους.
Προχωρούν στην ιερόσυλη πράξη της λεηλασίας της ιστορικής μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και γκρεμίζουν στο βάραθρο τους άοπλους μοναχούς.


Κάποιες διαβουλεύσεις με την μεσολάβηση της Εκκλησίας για την απελευθέρωση των Γερμανών αιχμαλώτων, από τον ΕΛΑΣ, που συνολικά ήσαν 80, με ταυτόχρονη απελευθέρωση Ελλήνων αιχμαλώτων από τους Γερμανούς δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα, εξαιτίας της αδιαλλαξίας των κατακτητών και της αλαζονικής και προκλητικής τους πολιτικής. Το ίδιο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου οι Γερμανοί αιχμάλωτοι, πλην ενός που διασώθηκε, εκτελούνται από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Στις 9 Δεκεμβρίου οι γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν, χωρίς μάχη τα Καλάβρυτα, ενώ φροντίζουν, για να αποφύγουν ενδεχόμενες αντιδράσεις από τους κατοίκους, αλλά και για να αποτρέψουν τη φυγή τους, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αντίποινα.
Στις 13 Δεκεμβρίου το πρωί, οι Γερμανοί συγκεντρώνουν στο επικλινές χωράφι του Καππή όλο τον ανδρικό πληθυσμό και στις 12 το μεσημέρι με μυδράλια αρχίζουν τη μαζική εξόντωση, από την οποία θα γλιτώσουν μόνο 11 άτομα, θαμμένα κάτω από τα ψυχρά κορμιά των συμπολιτών τους.
Σαν να μην έφτανε όμως τόσο αίμα αθώων ανθρώπων να ξεδιψάσει τους αιμοδιψείς κατακτητές κλείνουν όλα τα γυναικόπαιδα στο σχολείο και το βάζουν φωτιά. Τελευταία στιγμή τα έγκλειστα γυναικόπαιδα θα σωθούν χάρη στη σωτήρια επέμβαση ενός Αυστριακού αντιναζιστή που θα ανοίξει την πόρτα του σχολείου. Τέλος το έγκλημα των Καλαβρύτων θα ολοκληρωθεί με την πυρπόληση της πόλης. Με την πράξη τους αυτή για πολλοστή φορά πέφτει το επίχρισμα του ψευτοπολιτισμού και της ψευτοαξιοπρέπεια των Γερμανών ναζί για να φάνει η γύμνια της ψυχής τους.

Σχόλια