"Οι πεινασμένοι της Ευρώπης."

Από το Λονδίνο,ως πρεσβευτής της Ελλάδος τον καιρό του ψυχρού πολέμου ο δικός μας πρώτος νομπελίστας Σεφέρης έλεγε : «Από την Ευρώπη γυρίσαμε πεινασμένοι» και δεν εννοούσε φυσικά τα δολλάρια,τις λίρες και τα ευρώ.

Έβλεπε το πνευματικό της έλλειμμα, τότε που διατηρούσε τα περισσότερα δικά της χαρακτηριστικά και τη δική της ταυτότητα –Πρόσωπο,ως κληρονόμος του Πολιτισμού που είχε ως βάση την Ελληνική σκέψη,το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τον Χριστιανισμό. Ο Ρωσικής καταγωγής καθηγητής και ένας από τους θεμελιωτές της...
Συγκριτικής Επιστήμης, Νικόλαος Χανς,αναλύοντας τους Πολιτισμούς και ιδιαίτερα τα εκπαιδευτικά Συστήματα στο κλασσικό του βιβλίο «Συγκριτική Εκπαίδευση», καταλήγει με αγωνία συμπερασματικά στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Προσώπου, έναντι των παρεκκλίσεων των ΗΠΑ και της Ρωσσίας. Και αυτές οι δύο μεγάλες Χώρες είχαν ως πολιτιστική αφετηρία την Ελληνική Σκέψη και τον Χριστιανισμό.

Η παρέκκλιση από την Προσωποκρατούμενη Δυτική Κοινοβουλευτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ εκδηλώθηκε σε όλους τους τομείς με την Ατομοκρατία και στην Σοβιετική Ένωση με την Κοινωνιοκρατία. Από τον Μεσαίωνα και στη συνέχεια, εκδηλώθηκαν 3 μεγάλες Επαναστάσεις.

Η πρώτη έγινε από την Αγγλία στο όνομα της Ελευθερίας και σταθεροποίησε μια ισορροπία μεταξύ Παράδοσης και Αλλαγής. Η δεύτερη μεγάλη Επανάσταση έγινε στο όνομα της Ισότητας από την Γαλλία και την Αμερική και γκρέμισε τα φεουδαλικά προνομία.




Πιο δυναμικά, έναν αιώνα αργότερα, εκδηλώθηκε η Κομμουνιστική Επανάσταση στην Ρωσσία, στο όνομα της Αδελφοσύνης. Και οι τρεις όμως έννοιες, Ελευθερία,Ισότητα και Συντροφικότητα (ή Αδελφοσύνη), δημιούργησαν δονήσεις σε όλο τον κόσμο, με άμεσο αποτέλεσμα, την αφύπνιση του έγχρωμου φυλετικού Ρατσισμού και την διαίρεση του Κόσμου σε Δυτικό και Ανατολικό με κυρίαρχη Ιδεολογία την Οικονομική Ανάπτυξη με διαφορετική προσέγγιση όμως.

Στο όνομα της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, τα πολιτιστικά προγράμματα και ιδιαίτερα τα Εκπαιδευτικά Συστήματα των ΗΠΑ και της Ρωσσίας , προσαρμόστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση με την ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαιδεύσεως,αλλά με διαφορετικές Μεθόδους,π.χ.στις ΗΠΑ με τις έννοιες κλειδιά ,το Άτομο και την Αποκέντρωση και στη Ρωσσία με τις έννοιες κλειδιά ,Κοινωνία και Συγκέντρωση.

Η Αγγλία και η Γαλλία ,ως χώρες αντιπροσωπευτικές της Ευρώπης, διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την Παράδοση του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού και του Χριστιανισμού με Ορθολογική προσέγγιση και ξεθώριασμα του Προσώπου. Ο οικονομικός πειρασμός της Ανάπτυξης δημιούργησε και στον χώρο της Δυτικής Ευρώπης πυρήνα Κρατών, την ΕΟΚ, με κυρίαρχη Αξία την Οικονομία.

Οι εκατέρωθεν δυναμικές επιδράσεις , αλλοίωναν προοδευτικά και σιγά-σιγά το γνήσιο Πρόσωπο της Ελληνίδας κόρης, της Χριστιανικής Ευρώπης. Κατά παράδοξο τρόπο στη δεκαετία του 1970,παρουσιάζονται σενάρια νέου Οράματος, της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ με δήθεν Μεταφυσικές Ανησυχίες, με σύνδεση του Τέλους της Χιλιετίας και την Αρχή της Νέας.

Με την λήξη της χιλιετίας είχαμε την παταγώδη κατάρρευση του Ανατολικού Κόσμου και απότομα βρεθήκαμε κάτω από την κυριαρχία των ΗΠΑ με νέα ιδεολογήματα της ΡΑΧ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ. Η Ευρώπη ήταν μέρος του Δυτικού Κόσμου και ο πνευματικός της κόσμος,ο πνευματικός της πλούτος ως Παγκόσμια Ελπίδα θα υποκύψει στα Υλιστικά Οράματα: Το Πρόσωπο της Ελληνίδας κόρης, το Πρόσωπο της Ευρώπης, ο δικός μας Νομπελίστας Σεφέρης, έγκαιρα το είδε πεινασμένο και ξεθωριασμένο και μας προειδοποίησε πολύ νωρίς.

Τι πάθαμε εμείς οι νεώτεροι Έλληνες, που δείχνουμε συμπεριφορά ευρωλυγούρηδων; Πράγματι γίναμε ιδιαίτερος στόχος των οραμάτων του Κίσσιγκερ, αλλά έγκαιρα τα σχέδια αυτά γρήγορα έγιναν γνωστά δημοσιοποιήθηκαν ,σχολιάστηκαν,καταγγέλθηκαν στους ηγέτες μας. Μήπως πρέπει να τους αλλάξουμε;

Ο Ελληνορθόδοξος Πολιτισμός είναι Προσωποκεντρικός με κυρίαρχο Ιστορικό Πρόσωπο το Παιδί που γεννήθηκε στη Σπηλιά της Βηθλεέμ.
Στα παιδιά είχε ξεσπάσει η τότε Εξουσία ,όπως ξεδιάντροπα με τις εκτρώσεις πράττει και σήμερα.

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΟΛΑΣ
22-12-2003.

Σχόλια