Ενεργό γεωλογικό ρήγμα λόγω της ΔΕΗ στην Κοζάνη



Καταστροφή μεγάλων διαστάσεων επαπειλείται στη Μαυροπηγή Κοζάνης λόγω ενεργού γεωλογικού ρήγματος που έχει ήδη προκαλέσει ζημιές και το οποίο τελευταία επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα. Λόγω της γεωλογικής αστάθειας οι κάτοικοι του χωριού διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ενώ εκφράζονται και φόβοι κατάρρευσης του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.

Το ρήγμα, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο σε αγροτική περιοχή του δήμου Εορδαίας, όχι μόνο έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της Μαυροπηγής, αλλά «γέννησε» και νέα ρήγματα, κάποιο μάλιστα στο «φρύδι» του ορυχείου.

Μέλη επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διενήργησαν επιτόπια έρευνα, δήλωσαν ότι «δεν τους άρεσαν αυτά που είδαν» και ότι υπάρχει ενδεχόμενο άμεσης κατολίσθησης στο ορυχείο, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους σε αυτό.




Το φαινόμενο προξένησε μεγάλη ανησυχία και εκτάκτως συγκλήθηκε σύσκεψη μελετητών του (ΙΓΜΕ, της ομάδας του ΑΠΘ και της ΑΝΚΟ που παρακολουθεί το ρήγμα με εντολή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης) υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη.

Το ορυχείο της ΔΕΗ προκάλεσε το ρήγμα

Ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του, το ρήγμα της Μαυροπηγής, που συνδέεται με το ορυχείο της ΔΕΗ στην περιοχή, έχει απασχολήσει πολλούς φορείς, επιστημονικούς και μη.

«Το ρήγμα συνδέεται άμεσα με την εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς είναι πολύ κοντά στο μέτωπο της εξόρυξης, γύρω στα 50-60 μέτρα από το μέτωπο της εξόρυξης», δήλωσε ο τεκτονικός γεωλόγος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως και πραγματοποίησε μετρήσεις.

Σχόλια