Tα σημαντικότερα Ελληνικά και διεθνή γεγονότα του 2010.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η Αϊτή ισοπεδώνεται από σεισμό 7,3 Ρίχτερ

Είναι η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο. Και επειδή «όπου φτωχός και η μοίρα του», όλεθρος στην Αϊτή από τον ισχυρό σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε σχεδόν την πρωτεύουσα της, Πορτ-ο-Πρενς. Τα θύματα ανέρχονται συνολικά σε 170.000 νεκρούς ενώ μεταξύ των κτιρίων που καταρρέουν είναι το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και σχολεία. Η καταστροφή στις υποδομές είναι σχεδόν ολοκληρωτική και οι τοπικές αρχές ζητούν τη συνδρομή των ξένων σωστικών συνεργείων, ενώ πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι στέλνουν βοήθεια.

Δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή

Δολοφονείται στις 11/1 έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία, ο Άντης Χατζηκωστής, 42 ετών, διευθυντής του εκδοτικού συγκροτήματος «Δίας», στο οποίο ανήκουν το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» και η εφημερίδα «Σημερινή». Στις 14/1, η αστυνομία συλλαμβάνει τους Ανδρέα Γρηγορίου, Θεοφάνη Χατζηγεωργίου και έναν ακόμη, ο οποίος ωστόσο αφήνεται ελεύθερος στις 28/1.
Στις 22/1, συλλαμβάνεται η δημοσιογράφος Έλενα Σκορδέλη και ο αδελφός της Τάσος Κρασοπούλης σε σχέση με τη δολοφονία Χατζηκωστή. Με βάση τη μαρτυρία που παρουσίασε στο δικαστήριο ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, ένας εκ των τριών υπόπτων, που τελούν ήδη υπό κράτηση, ανέφερε στην ομολογία του ότι σε συναντήσεις που είχαν ο ίδιος και δεύτερος ύποπτος με τον Κρασοπούλη και τη Σκορδέλη, η οποία είναι και μέτοχος του «Σίγμα», τα δύο αδέλφια τούς ζήτησαν να δολοφονήσουν έναντι αμοιβής τον Χατζηκωστή.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

8,8 Ρίχτερ σπέρνουν τον πανικό και τον θάνατο στην Χιλή

Περισσότεροι από 800 νεκροί και δυο εκατομμύρια πληγέντες είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού που «χτυπά» τη Χιλή στις 27/2. Οι κάτοικοι της χώρας ζουν τον εφιάλτη των 8,8 Ρίχτερ, μιας δόνησης από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, αλλά και των ισχυρότατων μετασεισμών που συνέχισαν να εκδηλώνονται 24ωρα μετά.

Ενα ρεκόρ ξεχώρισε τον Φεβρουάριο.

Δεν είχε σχέση με κάποιο αθλητικό αλλά με ένα «καλλιτεχνικό» γεγονός, με οικονομικές προεκτάσεις. Ηταν η πώληση σε δημοπρασία, που έγινε στις τρεις του μήνα, του γλυπτού «L’ Homme qui marche I» του Αλμπέρτο Τζιακομέτι. Ο αγοραστής έδωσε 103,7 εκατομμύρια δολάρια, και αυτό είναι ρεκόρ τιμής πώλησης έργου Τέχνης που διατέθηκε σε δημοπρασία.


ΜΑΡΤΙΟΣ

H ατάκα «Καλό Κουράγιο» του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Ολι Ρεν

Ο Ολι Ρεν ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές Μαρτίου, προετοίμασε την ελληνική κοινωνία για αυτά που θα ακολουθούσαν τους επομένους μήνες του έτους.
Ανακοινώνονται επώδυνα μέτρα όπως η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ καθώς και περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%.
Μείωση αποδοχών 7%-8% κατά μέσο όρο στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της περικοπής των επιδομάτων, του 13ου και του 14ου μισθού, πάγωμα των συντάξεων (ή ακόμη και μείωση για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ), αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, επιβολή έκτακτης εισφοράς και καθιέρωση συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τσιγάρα, ποτά και μεγάλα Ι.Χ. ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

Στις 20/3 συγγνώμη από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία από Ιρλανδούς ιερείς, ζητά με επιστολή του ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', δηλώνει ότι αισθάνεται "ντροπή και τύψεις". Στην επιστολή, ο Πάπας ανακοινώνει την έναρξη έρευνας στις ιρλανδικές επισκοπές, τα ιεροδιδασκαλεία και τα θρησκευτικά τάγματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Την απογοήτευση τους δηλώνουν τα θύματα με το περιεχόμενο της επιστολής του Πάπα. Η επιστολή επικεντρώνεται στην ευθύνη χαμηλόβαθμων Ιρλανδών ιερέων χωρίς να αναγνωρίζει την ευθύνη του Βατικανού και δεν καλεί σε παραίτηση τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, την οποία έχουν ζητήσει οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα.

Πτώματα βρεφών σε ποταμό της Κίνας

Στις 30/3, 21 πεταμένα πτώματα βρεφών εντοπίζονται σε ποτάμι της ανατολικής Κίνας, στα περίχωρα της πόλης Ζίνινγκ. Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του κινεζικού Τύπου, που κάνουν το γύρο του κόσμου, οκτώ μωρά φορούν βραχιολάκια με τις ημερομηνίες γέννησής τους και το όνομα της μητέρας, γεγονός που οδηγεί στα ίχνη του νοσοκομείου από όπου προέρχονται. Τα οκτώ μωρά νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης Ζινινγκ, ενώ η ταυτότητα των άλλων 13 βρεφών δεν έχει εξακριβωθεί.


Παραλίγο πόλεμος

Στις 23 του μήνα, η βύθιση ενός πλοίου του ναυτικού της Νοτίου Κορέας φέρνει πολύ κοντά στον πόλεμο τις δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου. Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση του σκάφους, που συμπαρέσυρε στον θάνατο 46 από τους 104 επιβαίνοντες. Η Βόρειος Κορέα το αρνείται, ωστόσο έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι Βορειοκορεάτες ευθύνονται για τη βύθιση.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Χάος στις αερομεταφορές από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία

Στις 16 Απριλίου, «παγώνει» η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, εξαιτίας του νέφους τέφρας που εξαπλώνεται στους αιθέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφτζαγιοκούλ της Ισλανδίας. Το γεγονός προκαλεί χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες της Ευρ
ώπης και εκατομμύρια επιβάτες παραμένουν καθηλωμένοι στα αεροδρόμια ενώ μόνο για τις 17 Απριλίου, ακυρώνονται 17.000 πτήσεις. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Λόγω της ηφαιστειακής τέφρας κλείνουν, οι εναέριοι χώροι της Βρετανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Βελγίου, Ολλανδίας Φινλανδίας και Λιθουανίας, ενώ μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται και οι πτήσεις σε Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία. Δεκάδες πτήσεις από και προς διαφορές ευρωπαϊκές πόλεις ματαιώνονται και στο Ε. Βενιζέλος.

Η πετρελαιοκηλίδα της BP

Στις 20 Απριλίου 2010, η ΒΡ στιγματίζεται με τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην
ιστορία της ανθρωπότητας, αφού στον Κόλπο του Μεξικού διέρρευσαν 4.900.000 βαρέλια πετρελαίου, ύστερα από έκρηξη στις εγκαταστάσεις της. Από την τεράστια αυτή ποσότητα πετρελαίου έχουν συλλεχθεί μόλις 800.000 βαρέλια (127.000.000 λίτρα). 19 Σεπτεμβρίου. Το μέγεθος της περιβαλλοντικής και όχι μόνο καταστροφής δεν μπορεί να υπολογιστεί. Η αλιεία στην περιοχή έσβησε, το ίδιο και ο Κόλπος του Μεξικού ως τουριστικός προορισμός. Πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα επειδή δεν προχώρησε έγκαιρα σε άντληση του πετρελαίου και μπλέχτηκε σε νομικά θέματα με την ΒΡ.

Πένθος στην Πολωνία – Συντριβή του προεδρικού αεροπλάνου

Αεροσκάφος Τουπόλεφ που μεταφέρει τον Πολωνό Πρόεδρο, μέλη της κυβέρνησης αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, συνετρίβη στη Λευκορωσία. Στο δυστύχημα, σκοτώνεται ο Πολωνός πρόεδρος η σύζυγος του και άλλοι 94 άνθρωποι. Η Πολωνία, βυθίζεται στο πένθος και όλοι μιλούν για το τραγικότερο γεγονός στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Η σορός του Λεχ Κασίνσκι, εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα και κηρύσσεται εθνικό πένθος για μία βδομάδα ενώ η χώρα οδηγείται σε πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αεροσκάφος, λόγω πυκνής ομίχλης, έπεσε επάνω σε δέντρα καθώς πλησίαζε στο διάδρομο προσγείωσης και κατά τη συντριβή του έπιασε φωτιά.
Στο αεροσκάφος μετέβαιναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικογένειες Πολωνών αξιωματικών που πήγαιναν για να τιμήσουν τους 22.000 Πολωνούς που είχαν πέσει νεκροί πριν από εβδομήντα χρόνια στο Κατίν και σε άλλες περιοχές από τους Σοβιετικούς.

Ο Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε. και ΔΝΤ

Ο μήνας Απρίλιος θα μείνει στην Ιστορία, καθώς στις 23/4/2010 από το ακριτικό Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε. και ΔΝΤ, παρομοιάζοντας την πορεία που θα ακολουθήσουμε με μία «νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό».

Η Ελλάδα ενεργοποιεί το πακέτο βοήθειας από την ΕΕ ύψους 45 δισ. ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προσφεύγει και επισήμως στο ΔΝΤ. Είχαν προηγηθεί πίεση των αγορών προς την Ελλάδα για προσφυγή στο μηχανισμό, καθώς οι διεθνείς επενδυτές είχαν εκτοξεύσει στα ύψη τα spreads καθιστώντας απαγορευτικό τον δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές.

ΜΑΪΟΣ

Επίθεση ισραηλινών κομάντος σε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια

Στις 31/5, εννέα Τούρκοι ακτιβιστές χάνουν τη ζωή τους μετά την επίθεση που δέχεται από Ισραηλινούς καταδρομείς το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που συμμετείχε σε διεθνή στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Την επίθεση καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τουρκίας. Ανάμεσα στους ακτιβιστές της αποστολής βρίσκονταν και 31 Έλληνες. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υποβάλλει διάβημα διαμαρτυρίας στον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα και ανακοινώνεται η διακοπή ελληνοισραηλινής άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ στην Αθήνα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγορεί τον διεθνή στολίσκο ότι είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς. Το Ισραήλ –το οποίο είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στη νηοπομπή να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας- επιμένει ότι απάντησε με πυρά μόνο αφότου δέχτηκε πυροβολισμούς και επίθεση με μαχαίρια και λοστούς.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά να προσαχθούν ως εγκληματίες πολέμου στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το βάρβαρο έγκλημα και κηρύττει τριήμερο πένθος.

Οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε κείμενο καταδίκης του Ισραήλ και ζητούν διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Αεροπορική τραγωδία στη Λιβύη – Ένα 8χρονο αγοράκι ο μόνος επιζών

Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία σημειώνεται στις 12/5 στη Λιβύη, με μοναδικό επιζώντα ένα οκτάχρονο αγόρι. Το αεροσκάφος της Afriqiyah Airways, με 93 επιβάτες και 11 μέλη πληρώματος, απογειώνεται από το Γιοχάνεσμπουργκ και συντρίβεται λίγες ώρες αργότερα, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επιβάτες και πλήρωμα, εκτός από τον οκτάχρονο -ολλανδικής υπηκοότητας- που ανασύρεται ζωντανός από τα συντρίμμια, και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο. Μυστήριο επικρατεί γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή την ώρα της συντριβής ήταν καλές.

Αχ...

Ενενήντα ένας νεκροί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίες αναφέρει ο απολογισμός. Δεν πρόκειται για δυστύχημα αλλά για έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτό ήταν το τίμημα του ξεσηκωμού των «κόκκινων πουκαμίσων» στην Ταϊλάνδη. Ο στρατός με εντολή της κυβέρνησης έπνιξε στο αίμα τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Ηταν 20 Μαΐου.


ΙΟΥΝΙΟΣ


Πολλά συνέβησαν τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο όλος ο πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα στη Νότιο Αφρική, όχι βεβαίως για τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί αλλά για τη «στρογγυλή θεά». Την Παρασκευή 11 του μήνα ξεκινά το Μουντιάλ 2010, που ολοκληρώνεται έναν μήνα αργότερα, με νικήτρια στον τελικό την Εθνική Ισπανίας, η οποία κατακτά το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Υπερψηφίστηκε, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Προβλέπεται μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας στο δημόσιο.

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2010 και ποσοστιαίες ονομαστικές αυξήσεις 1,5% την 1η Ιουλίου 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Με επιτυχία πέρασαν την ευρωπαϊκή δοκιμασία αντοχής οι ελληνικές τράπεζες. Εξαίρεση αποτέλεσε η Αγροτική Τράπεζα, προκαλώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Στο όριο βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι υπόλοιπες πέρασαν το τεστ με άνεση.

Το Love Parade που μετατράπηκε σε τραγωδία

24 Ιουλίου και η Γερμανία βυθίζεται στο πένθος. Το Love Parade, το μουσικό φεστιβάλ σταθμός που ξεκίνησε στο Βερολίνο το 1989, γίνεται τάφος για 21 άτομα. Φέτος, η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Ντούισμπουργκ, στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού. 1,4 εκατομμύρια κόσμου συνέρρευσαν, αλλά η μοναδική είσοδος που οδηγούσε στο χώρο του φεστιβάλ ήταν μια σήραγγα μήκους 100 μέτρων και πλάτους 16. Ο κόσμος πολύς και γρήγορα ο αέρας άρχισε να λιγοστεύει. Μετά ήρθε ο πανικός και η τραγωδία. Συγκλονισμένοι οι διοργανωτές, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην διεξαχθεί ποτέ ξανά το Love Parade.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η Μόσχα καίγεται, χιλιάδες οι νεκροί

Από τον Ιούλιο όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές κοντά στη Μόσχα, τίποτα δεν προμήνυε τον εφιάλτη που θα ζούσε η χώρα. Από την 1η Αυγούστου και για πολλές μέρες οι φλόγες καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους με 100 ρυθμό 100 μέτρων ανά λεπτό. Χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα, κόσμος πεθαίνει, περιουσίες καταστρέφονται.
Πύρινος εφιάλτης στη Ρωσία. Πολύ σύντομα η Μόσχα θα καλυφθεί από νέφος καπνού και η κατάσταση είναι αποπνικτική. Η ρωσική πρωτεύουσα γίνεται ένα απέραντο νεκροτομείο, τουλάχιστον 700 άνθρωποι χάνουν ημερησίως τη ζωή τους. Ακόμη και σήμερα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Η κυβέρνηση θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος καρατομείται με εντολή Πούτιν, γιατί την περίοδο της καταστροφής έκανε... διακοπές.

Ιστορική λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά

Δεκαπενταύγουστος είναι κατ' εξοχήν μια από τις σημαντικότερες μέρες για τον Χριστιανισμό. Αλλά η 15η Αυγούστου του 2010 θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη γιατί ύστερα από 88 ολόκληρα χρόνια, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα άνοιξε και πάλι στις πύλες του για να γίνει η λειτουργία για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί από κάθε μήκος και πλάτος της γης παρακολούθησαν, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, τη λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.


Ακόμα ένα πααμμύθι

Στις 10 Αυγούστου μαθαίνουμε ουσιαστικά ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κορόιδεψε όλον τον πλανήτη. Ανακοινώνεται το τέλος της πανδημίας γρίπης και διαρρέει ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε ποτέ τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο είχε εκτιμηθεί. Το γεγονός ότι εκείνοι που έκαναν την εκτίμηση συνεργάζονταν με τις φαρμακοβιομηχανίες που παρήγαγαν τα εμβόλια είναι απλώς μια σύμπτωση.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Φρούδες ξανά οι ελπίδες για το Μεσανατολικό

Ο πόλεμος της Γάζας το 2008 είχε επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό. Η συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Μαχμούντ Αμπάς, στην Ουάσινγκτον, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα και με τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεΐν και του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, «γεννά» νέες ελπίδες. Καμία από τις δυο πλευρές, όμως, δεν ήταν αισιόδοξη. Και γρήγορα οι όποιες ελπίδες χάθηκαν κάπου στη... Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Νέος πλανήτης

Βρήκαμε επιτέλους πού θα μετακομίσουμε, όταν καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τον πλανήτη μας ή έστω πού θα στείλουμε όσους αντιπαθούμε. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη την ανακάλυψη ενός πλανήτη, σε διπλανό ηλιακό σύστημα, ο οποίος μοιάζει με τη δική μας Γη. Ο Gliese 581g είναι μεγαλύτερος και ίσως μια μέρα να γίνει η επόμενη γειτονιά μας.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Μια επιχείρηση διάσωσης που συγκλόνισε την Υφήλιο

Ο εγκλωβισμός τους, το δράμα τους, η ανάγκη και η θέλησή τους για ζωή συγκλόνισαν τους πάντες. Οι 33 μεταλλωρύχοι που έμειναν θαμμένοι επί 69 μέρες στο ορυχείο όπου εργάζονταν, βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια και απευθείας στις αγκαλιές των αγαπημένων τους προσώπων. Ένας-ένας μπαίνουν στην ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα, ύψους 4,5 μέτρων. Όλη η Υφήλιος παρακολουθεί συγκλονισμένη την επιχείρηση διάσωσης. Φίλοι, οικογένειες, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από κάθε μήκος και πλάτος της Γης, ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, επιφυλάσσουν στους μεταλλωρύχους υποδοχή ηρώων.

Τύμπανα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο

Τα πνεύματα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ουδέποτε ηρέμησαν. Αλλά αυτή τη φορά η πολεμική σύρραξη έφτασε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Η Πιονγιανκ άνοιξε πυρ και επιτέθηκε με οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα,, η Σεούλ «απάντησε» και από αυτή την ανταλλαγή πυρών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη σύγκρουση των δυο γειτονικών κρατών από το 1953, όταν και έληξε ο τριετής πόλεμος της Κορέας.

Η Wikileaks αναστατώνει τον... κόσμο!

Η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασανζ προκάλεσε αναστάτωση και... διπλωματικό πονοκέφαλο στις ΗΠΑ. Έδωσε στη δημοσιότητα 250.000 μυστικά έγραφα από τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην παγκόσμια ιστορία. Αίσθηση κυρίως προκάλεσε το πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονταν σε ηγέτες κρατών: «φιλοαμερικανός» ο Σαρκοζί, «αιλουροειδές» ο Θαπατέρο, «ματαιόδοξος» ο Μπερλουσκόνι, «σπάνια δημιουργική» η Μέρκελ, «Χίτλερ» ο Αχμαντινετζάντ. Επίσης, έγγραφο αποκάλυψε τις σκέψεις της Ε.Ε. για αποβολή της Ελλάδας από την Ένωση.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Την 1η Δεκεμβρίου όλος ο κόσμος κράτησε την ανάσα του εν όψει των ανακοινώσεων της ΝΑΣΑ που θα γίνονταν την επόμενη ημέρα. Ορισμένοι άρχισαν να υποθέτουν πως βρέθηκε ο Ε.Τ. ο εξωγήινος ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Οι ελπίδες γκρεμίστηκαν στις δύο του μήνα. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι απλώς ένα βακτηρίδιο, που όμως μπορεί και να ήρθε από άλλους κόσμους. Σίγουρα όμως ότι ζει μέσα σε αρσενικό σημαίνει πως μπορεί και να ψάχναμε λάθος εξωγήινους. Ας βρούμε τους σωστούς τη νέα χρονιά...

Νέο μπαράζ παγιδευμένων πακέτων, στόχος η Ρώμη

Λίγες μέρες αφότου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, χωρίς αυτό να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Ρώμη γίνεται το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για έναν άλλο λόγο: πακέτα βόμβες εντοπίζονται στις πρεσβείες της Ελβετίας, της Χιλής και της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Στην Ευρώπη σημαίνει ξανά συναγερμός, μέρες μόνο πριν αποχαιρετίσουμε το 2010 και υποδεχτούμε το 2011...


Σχόλια