Επιμένει ο Τύπος της Τουρκίας για άρση του casus belli

ΕΠΙΜΕΝΕΙ για δεύτερη μέρα ο τουρκικός Τύπος στις πληροφορίες ότι στο νέο έγγραφο για την τουρκική εθνική ασφάλεια που βρίσκεται υπό επεξεργασία απαλείφεται το casus belli στο Αιγαίο, ενώ ο χαρακτηρισμός της «εξωτερικής απειλής» για την Ελλάδα αντικαθίσταται από το «εταίρος συνεργασίας».
Επιμένει ο Τύπος της Τουρκίας για άρση του casus belli
Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζαμάν», η οποία υποστηρίζει το ισλαμικό κόμμα (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται ότι το νέο έγγραφο για την εθνική ασφάλεια, το οποίο αποκαλείται και «μυστικό Σύνταγμα», θα περιγράφει τους γείτονες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απειλές ως «εταίρους». Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει ότι θα απαλειφθεί το casus belli σχετικά με την τυχόν μονομερή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κι ότι θα επαναλαμβάνεται η στρατηγική Ερντογάν και Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες. Στις αλλαγές αναφέρεται και δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ». Οι επίμαχες αλλαγές συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και η τελική μορφή του κειμένου θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο...

Κύκλοι του ΥΠΕΞ, πάντως, τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις διαρροές στον τουρκικό Τύπο, επισημαίνοντας ότι συχνά η Αγκυρα επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Επιπλέον, το casus belli στηρίζεται σε ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995, συνεπώς, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ακόμη κι αν εγκρινόταν αυτό το κείμενο, θα έπρεπε κατόπιν να περάσει από την τουρκική Βουλή.

Πηγή

Σχόλια