Οι Γερμανοί δεν προτιμούν πια τον καπιταλισμό

Ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμοι να τον ανατρέψουν με επαναστατικό τρόπο



Πέρυσι οι Γερμανοί πρωτοστάτησαν στην αγορά του «Κεφαλαίου» του Κ. Μαρξ. Φέτος έγινε κατανοητό, ότι μάλλον μελέτησαν σε βάθος το θεμελιώδες έργο του μεγάλου φιλόσοφου, κοινωνικού επαναστάτη και...

ηγέτη της εργατικής τάξης διεθνώς.

Τα φαινόμενα δείχνουν μία αλλαγή των αντιλήψεων και μετακίνηση προς τ’ αριστερά των κατοίκων της μεγαλύτερης καπιταλιστικής χώρας της Ευρώπης. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ» το 88% των Γερμανών ζητούν την αντικατάσταση της κοινωνικής τάξης στη χώρα. Το περιοδικό αναφέρεται στα αποτελέσματα κοινωνιολογικής έρευνας, την οποία πραγματοποίησε το ινστιτούτο έρευνας της κοινής γνώμης «Emnid» μετά από παραγγελία του «Found Bertelsmann». Σύμφωνα με τις απαντήσεις της πλειοψηφίας των ερωτώμενων ο καπιταλισμός δεν προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος και τέλος την ορθολογική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί, ότι η ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων, η προστασία της υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αξίες κατά πολύ μεγαλύτερες από την μεγιστοποίηση των κεφαλαίων. Οι ειδικοί αναλυτές της έρευνας υπογράμμισαν επίσης, ότι οι θέσεις αυτές ήταν κοινές στις απαντήσεις ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Το 82% των ερωτηθέντων θεωρούν, ότι η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαία για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας. Το 66% ωστόσο πιστεύει, ότι η οικονομική ανάπτυξη δε θα επιφέρει και αύξηση του δικού τους επιπέδου ζωής. Στην εποικοδομητική και αναγεννητική δύναμη του μηχανισμού της αγοράς πιστεύει μόνο το 33% των ερωτηθέντων. Πιο σκεπτικιστές εμφανίστηκαν οι ερωτηθέντες νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανατρέψει τον καπιτλισμό με επαναστατικό τρόπο. Τρέφουν μάλιστα αυταπάτες, ότι υπάρχουν τα περιθώρια η κρατούσα οικονομική τάξη να μεταρρυθμιστεί στη σωστή κατεύθυνση, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ

Σχόλια