Ζούμε με δανεικά σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους

Από τις 21 Αυγούστου και μέχρι το τέλος της χρονιάς οι άνθρωποι θα ζούμε με δανεικά σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους της γης.

Κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network (GFN) υπολογίζει την ημέρα κατά την οποία η ανθρώπινη κατανάλωση σε φυσικούς πόρους έχει υπερβεί τους πόρους που μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης σε ένα χρόνο.

Για το 2010, όπως ανακοίνωσε η GFN, η ημέρα κατά την οποία θα συμβεί αυτό είναι το Σάββατο 21 Αυγούστου, ενώ πέρυσι ήταν η 25η Σεπτεμβρίου....

"Αυτό σημαίνει ότι σε εννέα μήνες εξαντλήθηκε ο οικολογικός προϋπολογισμός της χρονιάς", δήλωσε ο πρόεδρος της GFN Μάτις Βακερνάγκελ.

Η GFN υπολογίζει τους πόρους που μπορεί να προσφέρει η φύση και τους συγκρίνει με την ανθρώπινη κατανάλωση και τα απόβλητα που αυτή προκαλεί --απορρίματα, αλλά και την εκπομπή αερίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

"Στο τέλος της δεκαετίας του '80 το οικολογικό μας αποτύπωμα παγκοσμίως ήταν ίσο με την επιφάνεια της γης. Σήμερα είναι κατά 50% μεγαλύτερο", προσθέτει ο Βακερνάγκελ.

"Αν ξοδέψετε τον ετήσιο προϋπολογισμό σας σε εννέα μήνες, μάλλον θα ανησυχήσετε πολύ: η κατάσταση δεν είναι λιγότερο σοβαρή όταν πρόκειται για τον οικολογικό μας προϋπολογισμό", επισημαίνει ο Βακερνάγκελ.

"Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών, η έλλειψη νερού και τροφής είναι σημάδια ότι πλέον δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά".

Σε αυτό το στάδιο, συνεχίζει ο Βακερνάγκελ, τα δεδομένα για την ύφεση του 2008 δεν είναι ακόμα πολύ ξεκάθαρα: "αν και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι είχε σημαντική επίδραση στην κατανάλωση, για παράδειγμα στην κατανάλωση ενέργειας που σημείωσε μείωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η κατάσταση δεν ήταν ίδια στην Κίνα".

Για να αντιστραφεί αυτή η τάση πρέπει "να αρχίσει να μειώνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός", υπογραμμίζει...

ΠΗΓΗ

Σχόλια