Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(15 - 7 - 2010)

Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) προχώρησαν σε συμφωνία για υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, με όρους και προϋποθέσεις που ουσιαστικά «συμβασιοποιούν» το αντεργατικό Μνημόνιο.
Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά διευκολύνει την Κυβέρνηση να εφαρμόσει με «δημοκρατικό» τρόπο τη δέσμευσή της απέναντι στους εργοδότες και την νεοφιλελεύθερη τρόικα για πάγωμα μισθών στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας.
Η υπογραφή αυτής της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα διαβουλεύ-σεων κορυφής σε κομματικούς, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς διαδρόμους, μέσα στις α-σφυκτικές συνθήκες που έχει θέσει το μνημόνιο της ντροπής. Σε καμία στιγμή της πορείας δι-απραγμάτευσής της, δεν έγινε κτήμα και υπόθεση των εργαζομένων, των σωματείων, των Ο-μοσπονδιών. Ποτέ δεν ασκήθηκε η μέγιστη δυνατή και συντονισμένη από τα κάτω πίεση, που θα μπορούσε να έφερνε θετικότερα αποτελέσματα...

Η «διάσωση» και η «διασφάλιση» του Θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και πρώτο στόχο πάλης. Δεν μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητη από το ουσιαστι-κό της περιεχόμενο και τις προοπτικές που μελλοντικά εξασφαλίζει για την εργατική τάξη.
• Υπό την έννοια αυτή, οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο «δε-δικασμένο» για τις κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ και νομιμοποιούν τη μείωση των μι-σθών.
• Η χορήγηση μηδαμινών σχεδόν αυξήσεων για το 2011 και 2012 με βάση τον Ευρω-πληθωρισμό ,δημιουργούν επίσης επικίνδυνη εξέλιξη για τη μελλοντική πορεία της δια-πραγματευτικής βάσης των ΣΣΕ.
• Η τριετής διάρκεια εγκλωβίζει τα συνδικάτα σε μια μακρόχρονη «εργασιακή ειρήνη», που αντικειμενικά διευκολύνει τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές και τις εργοδοτικές στοχεύσεις για χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, στο πνεύμα του Μνημονίου.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία της δια-πραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ούτε το απο-τέλεσμά της. Για τους λόγους αυτούς δεν συμμετείχε στην τελική διαπραγματευτική συνάντη-ση και δεν συμφωνεί με την υπογραφή της.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, από τις επόμενες μέρες ανοίγει με δημοκρατικό και οργανω-μένο τρόπο διάλογο - συζήτηση, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτέμβρη για μια συνολική αποτίμηση και επανεξέταση των νέων συνθηκών πού έχουν διαμορφωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμπεριλαμβάνοντας και την μέχρι σήμερα απόφαση της Συνδιάσκε-ψής μας για τη συμμετοχή μας στα αντιπροσωπευτικά προεδρεία.
Βασική μας επιδίωξη είναι, να συμβάλλουμε στην αναγκαία αναζωογόνηση και ανασυγκρό-τηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με όρους συνδικάτων και έξω από λογικές ανέξοδων τα-κτικισμών και εύκολων εντυπώσεων.

Σχόλια