H Μεγαλόπολη στα... φωτοβολταϊκά


Αν και δεν έχει αποφύγει ακόµη τα "σκάγια" των κυνηγών, οι οποίοι µε την προσφυγή τους στο Συµβούλιο της Επικρατείας το καθυστέρησαν για έναν χρόνο, προκηρύχθηκε χθες ο διαγωνισµός για ένα από τα µεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, ισχύος 50 ΜWp, αυτό της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.


Θα αναπτυχθεί σε 2.000 στρέµµατα αχρησιµοποίητης έκτασης εξαντλη µένων λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ και έχει τις προδιαγραφές ώστε όταν τεθεί σε εµπορική λειτουργία τον Μάρτιο του 2012 να παράγει 65.000 µεγαβατώρες ετησίως, ικανές να καλύπτουν το 42% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών του νοµού Αρκαδίας.

Ισως δεν είναι τυχαίο, ότι ενό ψει της προκήρυξης του διαγωνισµού ενδιαφέρον έδειξαν µερι κές από τις µεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών, όπως οι γερµανικές Conergy, Ρhoinix, Solon και City Solar, η βρετανική ΒΡ Solar, οι ισπανικές Εbdesa και Ιberdrola, καθώς και η αµερικανική Sun Ρower.

Οσο για τη προσφυγή των κυ νηγών, εκδικάζεται από το ΣτΕ το φθινόπωρο, ωστόσο η
ΔΕΗ ΑΠΕ έκρινε σωστό να προκηρύξει τον διαγωνισµό, ευελπιστώντας ότι το δικαστήριο θα απορρίψει την αίτηση.

Προϋπολογισµού 140 εκατ. ευρώ
Είναι προϋπολογισµού 140 εκατ. ευρώ και απαρτίζεται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που θα γίνουν σε όµορες εκτάσεις από δύο θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιµες, την Αρκαδικός Ηλιος 1 (39 ΜWp) και την Αρκαδικός Ηλιος 2, (11 ΜWp). Το έργο, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ ΑΠΕ (www. ppcr.gr) είναι «turn key project», δηλαδή ο µειοδό της θα πρέπει να το παραδώσει µε το κλειδί στο χέρι, αναλαµβάνοντας τη κατασκευή υποσταθµού 150/20 κιλοβόλτ, δύο µετασχηµατιστών 40-50 ΜVΑ, την προµήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ, τους µετατροπείς βάσης, την 5ετή του συντήρηση κ.ά.

Στη φάση της κατασκευής θα δηµιουργηθούν 150 νέες θέσεις εργασίας και 30 µόνιµες στη διάρκεια της λειτουργίας του. Σε επίπεδο ανταποδοτικών οφελών, η ΔΕΗ ΑΠΕ θα δηµιουργήσει έναν περιφερειακό δρόµο 2,5 χιλιοµέτρων στην περιοχή, θα τοποθετήσει φωτοβολταϊκά σε σχολεία και θα πραγµατοποιήσει βελτιώσεις στον δηµοτικό φωτισµό.

Αντίθετη µε το έργο ήταν και παραµένει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης, που ανέκαθεν υποστήριζε ότι η εν λόγω περιοχή πρέπει να διαµορφωθεί και να παραχωρηθεί για την ψυχαγωγία, την άθληση αλλά και να δηµιουργηθεί ένας πνεύµονας πρασίνου που θα αναβαθµίσει την ποιότητα ζωής, προστατεύοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Τα παραπάνω, σύµφωνα µε τους εκπροσώπους της Επιτροπής, προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ίδιων των ορυχείων, ενώ τα έχουν υποσχεθεί όλοι οι κατά καιρούς υπεύθυνοι της ΔΕΗ. Κατά την Επιτροπή, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ χρειάστηκε να κόψουν παράνοµα πάνω από 5.000 δένδρα.

ΠΗΓΗ

Σχόλια