«Μπλόκο» του Ισραήλ σε πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα


Θα εμποδίσουμε τον κατάπλου στη Λωρίδα της Γάζας συνολικά εννιά πλοίων, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και περίπου 700 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές της οργάνωσης «Free Gaza Movement», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ.

Πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια που ξεκίνησε από τα λιμάνια διαφόρων χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Μ. Βρετανία και η Τουρκία και η οποία προβλέπεται να φτάσει στη Γάζα την προσεχή Πέμπτη...

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, όταν και ανέβηκε στην εξουσία η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

«Τα πλοία που ανοίγουν μόνα τους το δρόμο για τη Γάζα δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους εκεί», δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν -επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους- ότι οι ισραηλινές Αρχές όχι μόνο σκοπεύουν να ανακόψουν τα εννιά πλοία, προτού αυτά φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας , αλλά και ότι θα συλλάβουν τους ακτιβιστές που επιβαίνουν σε αυτά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν εντάσεις, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ όπως και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συμπεριφερθούν συνετά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα τρία τουρκικά πλοία που μετέχουν στην εκστρατεία.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο διάβημα της Τουρκίας στο Ισραήλ, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο Νταβούτογλου είπε ότι «υπάρχουν πρωτοβουλίες, αλλά όχι υπό τη μορφή τελεσιγράφου».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία, είναι να φτάσει στη Γάζα η βοήθεια που έχει ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός της Γάζας. Θα πρέπει να βρεθούν επαρκή μέσα, κατάλληλες δίοδοι για να φτάσει εκεί. Θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους (Ισραήλ και Παλαιστίνη). Στόχος δεν είναι να υπάρξει επιπρόσθετη ένταση στην περιοχή αυτή όπου (η ένταση) είναι ήδη μεγάλη».

Σχόλια