Εξόρμηση πραγματοποίησαν σε Πάτρα και Μεγαλόπολη ηπειρώτικοι σύλλογοι και χορευτικοί όμιλοι.


-Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού.
-Φωτογραφίες του Κώστα Μπατσή.


Οι προαιώνιοι δεσμοί φιλίας που ενώνουν δυο από τις ιστορικότερες περιοχές της Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, επαναβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη πολιτισμική εξόρμηση που πραγματοποίησαν σε Πάτρα και Μεγαλόπολη ηπειρώτικοι σύλλογοι και χορευτικοί όμιλοι.

Οι Πελοποννήσιοι άνοιξαν για άλλη μια φορά την αγκαλιά τους στους Ηπειρώτες, όπως έκαναν και τα δύσκολα χρόνια που...

βίωσε επί εκατονταετίες η χώρα μας και η περιοχή μας, υποδεχόμενη, κατατρεγμένους και κυνηγημένους από τους εκάστοτε τυράννους, Σουλιώτες, Ζαλογγίτες, Κουγκίτες, Πετανίτες, Συρρακιώτες, Καλαρρυτινούς, Μποτσαραίους, Τζαβελαίους και τόσους άλλους, προσφέροντάς τους καταφύγιο, ασφάλεια, φιλοξενία. Και βεβαίως υποδεχόμενη τα μιλιούνια των φτωχών Ηπειρωτών που κοντά τους έβρισκαν δουλειά και ψωμί, στα απέραντα αμπελοσταφιδοχώραφα, τους ελαιώνες, τους οπορώνες, τους λεμονοπορτοκαλεώνες.

Τους πρόσφεραν ακόμα αγάπη και ζεστασιά, τους ζευγάρωναν με τους λεβέντες τους και τα όμορφοκοπέλες τους, τους έδιναν σπίτια και κτήματα. Και τους κράτησαν για πάντα κοντά τους. Στην αρχόντισσα του Κορινθιακού και του Ιονίου Πελάγους, την Πάτρα, το μαγευτικό Αίγιο, πλούσιο εμπορικό κέντρο διακίνησης της παραγωγής από στεριά και θάλασσα, την περίτρανη Κόρινθο, μετερίζι ολοκλήρου της Πελοποννήσου, την εργατομάνα Μεγαλόπολη, την ιστορική Καλαμάτα, με τους ξακουστούς ελαιοπορτοκαλεώνες της, τις καστροπολιτείες της Λακωνίας, την ευφορότατη Ηλεία.

Και οι Ηπειρώτες αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά τους, τους τίμησαν με το παραπάνω. Σεβάστηκαν ήθη και έθιμα, χωρίς ν΄απαρνηθούν τα δικά τους, μόρφωσαν τα παιδιά τους μεταδίδοντας τα φώτα της μάθησης, της εργασίας, της οικονομίας, της αργυροχρυσοχοϊας, του εμπορίου, του μαστορέματος της πέτρας, το χτίσιμο απαράμιλλων σπιτιών, γεφυριών, μεγάρων, αρχοντικών, πύργων. Με πίστη και υπομονή ήρθαν πιο κοντά, μίκρυναν τις όποιες αποστάσεις, έγιναν ένα μ΄αυτούς, συνέβαλαν στην πρόοδο και τον πλουτισμό τους.

Μαζί τους επωφελήθηκαν και οι μέτοικοι τα μέγιστα. Καρπώθηκαν πλούτη, πρόκοψαν και ρίζωσαν στη νέα πατρίδα χιλιάδες Ηπειρώτες. Απόδειξη οι ηπειρώτικοι σύλλογοι που εδρεύουν στις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις, όπως στην Πάτρα, το Αίγιο, την Κόρινθο, την Καλαμάτα. Ηπειρώτες παντού. Σε κάθε πόλη και χωριό. Εργατικοί, προοδευτικοί, τίμιοι, πολιτισμένοι και κοσμημένο με διαχρονικές αξίες.
Μέρος της πλούσιας πολιτισμικής τους κληρονομιάς ανέδειξαν οι Ηπειρώτες κατά την πρόσφατη περιοδεία τους στη φιλόξενη αυτή περιοχή της Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίας οι πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι Πλατανούσας Ιωαννίνων, Παπαδάτων Πρεβέζης και Αμμοτόπου Άρτας παρουσίασαν τα καλύτερα παραδοσιακά τραγούδια και τους πρωτόγνωρους ρυθμούς που κατέχουν, οδηγώντας τα βήματά τους σε υπέροχους χωρωδιακούς σκοπούς, με πρώτο και καλύτερο το συνωμοτικό, ειδησεογραφικό, κοινωνικό και ερωτικό Καγκελάρη.

Χορός μοναδικός που απαντάται μόνο στην Ήπειρο και πάλι σε ορισμένες περιοχές της, αφού η καθιέρωσή του είχε να κάνει με καταδυναστευμένους από τυράννους σε τουρκοκρατούμενες περιοχές, εκεί όπου υπήρξε έντονη η επαναστατική δραστηριότητα των Ελλήνων κατοίκων τους.
Κοντά στα χορευτικά σχήματα, συνδιοργανωτής και συνεχιστής της παράδοσης, το θεατρικό τμήμα του Β΄ Γυμνασίου Άρτας, το οποίο υπό την καθοδήγηση του ακάματου καθηγητή κ.Βασίλη Γκαρτζώνη παρουσίασε δρώμενα από την καθημερινή ζωή των Ηπειρωτών αγροτών, κτηνοτρόφων, αγωνιστών, του βουνού και της στάνης, τα πρώτα νεανικά ερωτικά σκιρτήματα και άλλα , πολλά εκ των οποίων έχουν εκλείψει σήμερα και έχουν ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου της Πάτρας πλημμύρισε από ηπειρώτικη αύρα, σκοπούς, τραγούδια, ρυθμούς και βήματα, ειδικά ακούσματα για τον Καγκελάρη, ο οποίος πρωταγωνίστηκε στις εκδηλώσεις. Καγκελάρης ο οποίος… διπλοκαγκέλωσε Αχαιούς και Ηπειρώτες εν μέσω θερμοτάτων χειροκροτημάτων και υπό τα βλέμματα των οικοδεσποτών, του δημάρχου Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα και του προέδρου του Πανηπειρώτικου Συλλόγου Πατρών, διακεκριμένου εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Μανώλη Μαγκλάρα, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, υποδεχόμενοι τους φιλοξενούμενους συλλόγους και το ακροατήριό τους. Κοντά τους μέλη των διοικητικών συμβουλίων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αιγίου κ. Παναγιώτης Ζέρβας.

Το ίδιο θερμή και λαμπρή υπήρξε και η εμφάνιση των Ηπειρωτών στην εργατόπολη Μεγαλόπολη, όπου επαναλήφθηκε η πολιτιστική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του δυναμικού δημάρχου κ. Παναγιώτη Μπούρα, η φιλοξενία του οποίου υπήρξε άψογη, πλούσια και παραδειγματική. Τη μουσικοχορευτική και θεατρική βραδιά πλαισίωσαν πολλοί ντόπιοι, αλλά και Ηπειρώτες που ρίζωσαν στον τόπο τους.
Συγχαρητήρια σε όλους, οικοδεσπότες και συντελεστές των δύο υπέροχων εμφανίσεων που έφεραν ακόμα πιο κοντά Πελοποννήσιους και Ηπειρώτες. Ξεχωριστά στον καθηγητή κ. Β. Γκαρτζώνη, ο οποίος χρόνια τώρα έχει δημιουργήσει στο Β΄ Γυμνάσιο Άρτας θεατρικό φυτώριο και μυήσει στα μυστικά της θεατρικής τέχνης εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, οι οποίο παρουσιάζουν τις επιδόσεις τους σε πολλές πόλεις μας κατ΄έτος. Με τέτοιο φυτώριο είναι σίγουρο πως οι παραδόσεις της Ηπείρου και ο πολιτισμός των Ηπειρωτών θα ζουν παντοτινά...

Από το http://epirus-ellas.blogspot.com

Σχόλια