Και τώρα, η σειρά των δυτικοευρωπαϊων

Την εκτίμηση ότι η κρίση του κρατικού χρέους θα επιδεινωθεί παγκοσμίως και οι κερδοσκόποι θα στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες από την ελληνική αφού «σαρώσουν» τα ευάλωτα ευρωπαϊκά κράτη εκφράζει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Ν.Ρουμπίνι υπογράμμισε σε ομιλία την Τρίτη ότι «τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες».

«Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες – ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι» επισημαίνει ο Νούριελ Ρουμπίνι.Ο αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για την πιστωτική στενότητα, εξέφρασε φόβους ότι η αποτυχία να πάρουμε μαθήματα από την πιστωτική κρίση σημαίνει ότι ελλοχεύει μια μεγαλύτερη, πιο επικίνδυνη κρίση.

«Γίνεται λόγος πολύς για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει επανέλθει στις συνήθεις πρακτικές του – οικοδομεί μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές πρακτικές και ανταμείβει με ανάρμοστα μπόνους στελέχη και τρέιντερς – ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου» τονίζει ο Νούριελ Ρουμπίνι.

«Οι κυβερνήσεις συζητούν για μεταρρυθμίσεις αλλά σχεδόν καμιά κυβέρνηση δεν τις έχει υλοποιήσει» καταλήγει ο αμερικανός οικονομολόγος.

*****************

Με σημαντικές απώλειες σταμάτησαν την πορεία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Της πτώσης ηγήθηκαν οι τράπεζες: στο κόκκινο έκλεισαν οι Lloyds, Unicredit, RBS, Barclays, HSBC, BNP, Societe Generale, Deutsche Bank, Commerzbank εξαιτίας της ανησυχίας ότι το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα δεν θα αποτρέψει την μεταφορά της «ελληνικής κρίσης» και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ελληνικές και οι πορτογαλικές τραπεζικές μετοχές δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Σε πτωτικό κλίμα ξεκίνησε η συνεδρίαση και στη Γουόλ Στριτ, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε επίσης χαμηλότερα το απόγευμα της Τρίτης (οπότε το ευρωπαϊκό νόμισμα έπεσε στο 1,3234 δολάριο ΗΠΑ).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx50 έκλεισε με υποχώρηση 3,67%. Ο πορτογαλικός PSI20 έπεσε κατά 5,36% στις 7.152,42 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 2,73% στις 6.159,51 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.603,52 μονάδες, με πτώση 2,61%. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,82% στις 3.844,60 μονάδες.

ΠΗΓΗ

Σχόλια