Της μίζας το κάγκελο...

Τα νέα που έρχονται από την Γερμανία είναι αποκαλυπτικά. Μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Mercedes και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τα υποβρύχια που -παρότι ελαττωματικά- αποφάσισε να παραλάβει η σημερινή κυβέρνηση , όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν αρνηθεί -λόγω των ελαττωμάτων τους- να τα παραλάβουν. ( ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΝΕ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙ )

Μια σύμβαση κατά την οποία η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε το ….75% των χρημάτων ως προκαταβολή , σημειώνοντας παγκόσμια …πρωτοτυπία στην διεθνή αγορά πολεμικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου από στελέχη της εταιρείας, οι προμήθειες που κατεβλήθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασαν το 5%, ενώ μόνο για την περίπτωση του «Παπανικολής» κατεβλήθησαν , σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, μίζες 10 -12 εκατομμύρια ευρώ .
Οι παράνομες πληρωμές της Ferrostaal προέκυψαν έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου στη μητρική της εταιρεία ΜΑΝ και έφοδο την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της εταιρείας στο Εσσεν..
Όλες τις προηγούμενες μέρες στελέχη της εταιρείας κατέθεταν στον εισαγγελέα. Για την περίπτωση της χώρας μας κομβικό σημείο για την πληρωμή των «μιζών» ήταν το Λονδίνο. Εκεί η Ferrostaal είχε δημιουργήσει μία θυγατρική εταιρεία για να διαχειρίζεται τις παράνομες πληρωμές. Αυτή εκταμίευε και τις πληρωμές προς την Ελλάδα μέσω ενός 60χρονου Ελληνα, ο οποίος διατηρούσε «εταιρεία συμβούλων».
Αυτή ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της Εισαγγελίας, που τροφοδότησε Ελληνες αξιωματούχους . Συνολικά η σύμβαση ξεπέρασε τα 1,8 δισ… Στελέχη της εταιρείας που ανακρίθηκαν επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία, κατεβλήθησαν μίζες σε αξιωματούχους που ελάμβαναν τις αποφάσεις για την παραγγελία των υποβρυχίων.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας χαρακτήρισαν τις παράνομες πληρωμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, «παιδικό σταθμό» μπροστά σε όσα γίνονταν στην Ελλάδα.

Σχόλια