Το σωφρονιστικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: Μια βιομηχανία που αποφέρει πολλά εκατομμύρια δολάρια !

Το σωφρονιστικό σύστημα των Η.Π.Α. είναι μια βιομηχανία που αποφέρει πολλά εκατομμύρια δολάρια !
Ο σκοπός του σωφρονιστικού συστήματος πέρα από τον σωφρονισμό των φυλακισμένων, είναι να χρησιμοποιούν το ανθρώπινο αυτό δυναμικό για εργασία . Και εδώ τίθενται κι ορισμένα προβλήματα.

Ας τα πάρουμε με την σειρά όμως.
Το έτος 1998 υπήρχαν στην Αμερική, 5 ιδιωτικές φυλακές, αριθμός που αλλάζει μέσα σε μια δεκαετία σημειώνοντας δραματική αύξηση, με αποτέλεσμα το 2008 οι ιδιωτικές φυλακές να είναι 100 !!!
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Eduardo Galeano στο βιβλίο του Upside Down, η ιδιωτική φυλακή-εταιρία Corrections Corporation of America, ήταν μία από τις 5 εταιρίες με τις πιο υψηλότερες άξιες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα.
Σύμφωνα με τα γεγονότα κατά το έτος 1996 η εταιρία World Research Group πραγματοποίησε συνέδριο για να συζητήσουν πώς θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από αυτή την αναπτυσσόμενη βιομηχανία.

Στην ουσία όμως, τί γίνεται με την ιδιωτικοποίηση των φυλακών ; Τί πραγματικά είναι αυτό που δημιουργεί το κίνητρο για να κρατούν φυλακισμένους ανθρώπους , ασχέτως με το αν πρέπει να είναι φυλακισμένοι ή όχι ;

Ενώ έρευνες δείχνουν πως η εγκληματικότητα (στις Η.Π.Α.) έχει μειωθεί, ο αριθμός των φυλακισμένων ολοένα και αυξάνεται !!!

Σύμφωνα με την οργανισμό Human Rights Watch, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φυλακιστεί από το 2007. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό φυλάκισης στον κόσμο με το εκπληκτικό ποσό των 762 φυλακισμένων ανά 100.000 κατοίκους. Σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο των οποίων το ποσοστό είναι 152 ανά 100.000 κατοίκους, ή τον Καναδά των οποίων το ποσοστό είναι 102.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε όλοι αυτοί οι φυλακισμένοι αποτελούν ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό προσωπικό. Ακούστε τώρα και το πιο "ωραίο" !!!
Σύμφωνα με την Left Business Observer , η ομοσπονδιακή βιομηχανία φυλακών είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πολεμικών προϊόντων, όπως (π.χ) στρατιωτικά κράνη, ζώνες πυρομαχικών, αλεξίσφαιρα γιλέκα κ.α.π. προϊόντα στρατιωτικού εξοπλισμού !!!
Αυτή είναι η μία πλευρά του θέματος.
Γιατί από την πλευρά του εργοδότη, οι κρατούμενοι δημιουργούν το ιδανικό εργατικό δυναμικό και δεν χρειάζεται να τους δώσουμε τα οφέλη, λογικές αμοιβές, αποζημιώσεις και γενικά ότι θα δικαιούταν ένας κανονικός εργαζόμενος υπό συνθήκες ελευθερίας.

Δεν ξέρω (κατά την γνώμη μου) αυτό εάν και πόσο είναι σωστός ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι φυλακισμένοι στις Η.Π.Α.,αλλά σίγουρα η οποιαδήποτε εκμετάλλευσή τους ως εργατικό προσωπικό χωρίς οι κρατούμενοι να έχουν κανένα ουσιαστικό δικαίωμα , σίγουρα είναι ανήθικο.
Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω κατά πόσο μπορεί να σε "σωφρονίσει" μια τέτοια εκμετάλλευση !!! Κι εννοώ να δουλεύεις χωρίς να έχεις εργασιακά δικαιώματα.

Και να μην ξεχνάμε στις φυλακές ανά τον κόσμο, όλοι όσοι βρίσκονται μέσα δεν σημαίνει πως είναι οι χειρότεροι εγκληματίες (δολοφόνοι, βιαστές, έμποροι ναρκωτικών, κ.τ.λ) .
Γιατί στην Αμερική για παράδειγμα μπορείς να βρεθείς στην φυλακή ακόμη και μια απλή παράβασή του κ.ο.κ !!!

ΠΗΓΗ

Σχόλια