Γονείς και γάμος

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς πρέπει να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα παιδιά τους και περισσότερο στο γάμο τους για να εξασφαλίσουν την ευτυχία της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα παιδιά που παίρνουν παραπάνω φροντίδα από αυτή που χρειάζονται από τους αγχωμένους γονείς τους, καταλήγουν να είναι πιο απαιτητικά και ανικανοποίητα. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι και να εστιάζουν στη διατήρηση ενός ευτυχισμένου γάμου που κάνει και τα παιδιά να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά. Όλα αυτά αναλύονται διεξοδικά στο νέο βιβλίο του David Code, με τίτλο “To Raise Happy Kids, Put Your Marriage First”. Γονείς που διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια στα παιδιά, ουσιαστικά βλάπτουν τα παιδιά.


Οικογένειες που κάνουν focus στα παιδιά οδηγούν τους γονείς στην εξάντληση και τα παιδιά στην κατάθλιψη ή τη διά βίου εξάρτηση. Όπως λέει ο συγγραφέας πολλά τα κοινωνικά προβλήματα αυτής της εποχής ξεκινούν από το υπερπροστατευτικό μεγάλωμα των παιδιών. Όσα παιδιά μεγαλώνουν έτσι αποκτούν άπειρες ιδιοτροπίες που οι μελλοντικοί εργοδότες αλλά και οι μελλοντικοί σύζυγοι δεν είναι πρόθυμοι να ανεχθούν. Τέτοια παιδιά μπορούν επίσης σε κάποια ηλικία να αντιδράσουν πολύ απότομα και βίαια προκειμένου να απαλλαχθούν από την πίεση των γονιών.
Δημιουργείται μάλιστα φαύλος κύκλος καθώς οι γονείς προβληματίζονται περαιτέρω και τα τρέχουν στους ψυχολόγους για να λύσουν το «πρόβλημα». Πολλά από αυτά τα παιδιά γίνονται νευρωτικά ενώ ταυτόχρονα ο γάμος των γονιών πάσχει. Σκοτώνοντας το γάμο και αγαπώντας ασφυκτικά τα παιδιά, κανείς δεν βγαίνει ευτυχισμένος. Ο Code δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τη θέση κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Πέρυσι η συγγραφέας Ayelet Waldman δέχτηκε αυστηρή κριτική όταν ομολόγησε δημόσια ότι αγαπάει τον άντρα της περισσότερο από τα παιδιά της. «Θα χαρώ πολύ όταν αναγνωριστεί η αντίληψη ότι τα παιδιά των γονιών που αγαπούν πάρα πολύ ο ένας τον άλλο, είναι πιο ευτυχισμένα από αυτά των γονιών που αγαπούν μόνο τα παιδιά τους», είχε δηλώσει.


Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα
Πηγή OTENET Portal

Σχόλια