Ποτά ''μπόμπες'' εκτελούν τους πελάτες.

ΟΥΙΣΚΙ, βότκα, ρούμι και τεκίλα: τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων σήμερα, η κατανάλωση των οποίων ανέρχεται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως. Ωστόσο οι πωλήσεις παρουσιάζουν πτωτική τάση έως και 4% κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών.

Παράλληλα με αυτή την πτώση, που αποδίδεται στις μεγάλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παρατηρήθηκε άνθηση της παραγωγής νοθευμένου οινοπνευματώδους ποτού, της λεγόμενης «μπόμπας». Μεγάλες ποσότητες διακινούνται στα μπαρ, στα κλαμπ και στα νυχτερινά κέντρα, έχοντας πλέον γίνει επιδημία στα στέκια όπου συχνάζει η νεολαία.

Αυτού του είδους τα ποτά όχι μόνο προκαλούν βαριά μέθη από πολύ νωρίς, αλλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία προκαλώντας έως και τύφλωση.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζαλάδες,
ενοχλήσεις στο στομάχι, εμετός, διάρροια ακόμη και σπασμοί.
Η μεθανόλη που υπάρχει στα νοθευμένα ποτά δημιουργεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, προκαλεί καρδιακές βλάβες, ακόμη και τύφλωση αν γίνει μεγάλη κατανάλωση νοθευμένου ποτού σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στα λεγόμενα σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, η νοθεία αγγίζει το 80%, ενώ στα λευκά όπως βότκα, ρούμι, μπορεί να φτάσει και το 100%.
Οι μπόμπες φτιάχνονται είτε αραιώνοντας το ποτό με νερό ή αναμειγνύοντας το γνωστό καθαρό οινόπνευμα των 95 βαθμών που κυκλοφορεί στην αγορά με καραμελόχρωμα, ώστε να μοιάζει με… ουίσκι. Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι οι «αθώες», αφού πολλοί είναι οι επιτήδειοι που αποστάζουν την αλκοόλη από βιομηχανικά προϊόντα, όπως το βερνίκι αυτοκινήτων και οι μπογιές, την αραιώνουν και την κάνουν ποτό. Το χρώμα που απομένει χρησιμοποιείται και αυτό, π.χ. αντί για γρεναδίνη!

Χώρες προέλευσης νοθευμένων ποτών θεωρούνται η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ουγγαρία, η Ιταλία ενώ αρκετά εργαστήρια παρασκευής έχουν «ξεφυτρώσει» στην Ελλάδα.

Στην μπάρα του καταστήματος που σερβίρει μπόμπες, υπάρχουν μόνο μπουκάλια γνωστών ποτοβιομηχανιών, εκ των οποίων άλλα είναι τα αυθεντικά της εταιρείας, ενώ άλλα είναι μπόμπες.
Οι μπόμπες χρησιμοποιούνται κυρίως στα σφηνάκια.

Αυτό εξυπηρετεί την μπύρα, αλλά είναι ελεεινό να μην μπορείς να πιεις γιατί φοβάσαι τι θα σου ξημερώσει.
Οι έμπειροι πότες μπορούν και καταλαβαίνουν, κυρίως από την βαλβίδα του μπουκαλιού και στον ρυθμό που «στάζει» το μπουκάλι ή από την μυρωδιά του ποτού. Αν μυρίζει οινόπνευμα, άστο, πέτα το… Καλά, υπάρχουν και κάποια που βρωμάνε πετρέλαιο, αυτά κρατήστε τα για τον λέβητα!

Σε αυτούς που έχουν συνηθίσει να πίνουν το συγκεκριμένο ποτό της αρεσκείας τους και αναγνωρίζουν τη γεύση φροντίζουν τα πρώτα ποτά να είναι καθαρά, ενώ στη συνέχεια, όταν φθάσουν στο κέφι, πίνουν οτιδήποτε τους σερβίρεις».

Μόνο το 2008, η παραβατικότητα στα οινοπνευματώδη ανήλθε στο 30,01%, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός βυτιοφόρου που εντοπίστηκε στον Κιθαιρώνα και μετέφερε 10 τόνους λαθραίου οινοπνεύματος που προοριζόταν για την παρασκευή νοθευμένων ποτών.

Υπολογίζεται πως το κέρδος ενός μαγαζιού από τις μπόμπες φτάνει μέχρι και τα 45 ευρώ στο μπουκάλι.

Σχόλια