Χωρίς πάγους η Αρκτική το καλοκαίρι

Δείγμα πάγου δεν θα μείνει στον Αρκτικό Ωκεανό μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποιεί ο Βρετανός επιστήμονας Peter Wadhams του πανεπιστημίου του Cambridge.

Ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης, θα ανέβει επικίνδυνα η στάθμη της θάλασσας και θα απειληθούν με εξαφάνιση ζώα όπως οι φώκιες και οι πολικές αρκούδες. Ο καθηγητής Φυσικής Ωκεανογραφίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος των πάγων θα λιώσει την επόμενη δεκαετία κατά τους θερινούς μήνες, αν και οι πάγοι του χειμώνα θα διατηρηθούν για εκατοντάδες χρόνια.



Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι η κορυφή της Γης θα φαίνεται μπλε αντί για άσπρη όταν φωτογραφίζεται από το διάστημα και τα πλοία θα πλέουν από μια νέα θαλάσσια διαδρομή βόρεια της Ρωσίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής αποτελεί μια από τις σαφέστερες ενδείξεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τονίζουν πως το γεγονός αυτό θα πρέπει να στείλει μια αυστηρή προειδοποίηση στους παγκόσμιους ηγέτες που θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο του ΟΗΕ με στόχο μια νέα συνθήκη για το κλίμα.

«Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες που θα επηρεάσουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, σημαντική αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακραίες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες», είπε ο υπεύθυνος του WWF.

zougla

Σχόλια