Σύσκεψη στον Ε.Ο.Φ. για το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας


Σοκ και τεράστια επιστημονικά ερωτήματα έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο θάνατος ενός 14χρονου κοριτσιού από τη Βρετανία όταν άφησε την τελευταία του πνοή αμέσως μετά τον εμβολιασμό του στο σχολείο με «Cervarix». Το εν λόγω εμβόλιο αποτελεί το ένα από τα δύο προληπτικά εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ύστερα από αλλεπάλληλες κλινικές δοκιμές πήρε έγκριση προκειμένου να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2007.

Οι επικεφαλής των Βρετανικών οργανισμών υγείας διέκοψαν προσωρινά την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, μέχρι να ανακαλυφθεί η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο της 14χρονης Natalie Morton. Όπως δήλωσαν «είναι κάτι εντελώς προσωρινό και δεν θα πρέπει να προκληθεί πανικός στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν πρόσφατα ή που πρόκειται να εμβολιαστούν».

Το Cervarix συσκευασμένο
Τόσο το «Cervarix» όσο και το «Gardasil» (το οποίο κυκλοφόρησε πρώτο στην παγκόσμια αγορά) θεωρούνται δυο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και των υπόλοιπων καρκίνων των γεννητικών οργάνων τους οποίους προκαλούν διάφοροι υπότυποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Το «Cervarix» προστατεύει από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, οι οποίοι είναι οι πιο συχνοί και ευθύνονται για το 80% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη. Το «Gardasil» προστατεύει από τους ογκογόνους υπότυπους 16 και 18 αλλά και από τους υπότυπους 6 και 11 οι οποίοι προκαλούν το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων στο γυναικείο πληθυσμό.

Στη Βρετανία το πρόγραμμα του εμβολιασμού των κοριτσιών ηλικίας 12-14 ετών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 χρησιμοποιώντας μόνο το εμβόλιο «Cervarix», σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες οι οποίες έχουν επιλέξει το «Gardasil». Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται και τα δυο εμβόλια ενώ από το 2008 καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία η χορήγησή τους σε κορίτσια και γυναίκες 12-26
ετών. Από τον Ιανουάριο του 2009 και το ΙΚΑ προχώρησε στην κάλυψη του εμβολίου για γυναίκες από 16-26 ετών.


Στη Βρετανία εμβολιάζονται κορίτσια από 12 ετών
Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ταμείων περίπου 460.000 γυναίκες. Μέχρι στιγμής, κανένα σοβαρό κρούσμα παρενεργειών δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα εξαιτίας του εμβολιασμού κάποιας γυναίκας με το ένα από τα δυο εμβόλια. Καθ’ όλο το διάστημα της κυκλοφορίας των δυο αυτών εμβολίων έχουν σημειωθεί 17 θάνατοι ανηλίκων παγκοσμίως, οι οποίοι όμως κατόπιν επιστημονικών μελετών αποδόθηκαν σε άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν τα εν λόγω άτομα.

Ο Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, (γυναικολόγος-μαιευτήρας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) δήλωσε στη zougla.gr ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τονίζει επίσης ότι οι θάνατοι που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως δεν αποδόθηκαν τελικά στα εν λόγω εμβόλια αλλά σε άλλες ασθένειες.

Διευθύντρια Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας του ΕΟΦ, Δήμητρα Παταργιά είπε στη zougla.gr ότι αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του ΕΟΦ προκειμένου να συζητηθεί το περιστατικό της 14χρονης Βρετανίδας. Συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με το αν ο θάνατος της προκλήθηκε τελικά από το εμβόλιο «Cervarix».



Στην περίπτωση της 14χρονης Βρετανίδας Natalie Morton, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι προκάλεσε το θάνατο της. Η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας κάνει λόγο για «ένα πολύ θλιβερό περιστατικό, το οποίο όμως πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς πριν βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα. Δεν μπορεί να συνδεθεί ο θάνατος του κοριτσιού με το εμβόλιο αυτό καθ’ εαυτό καθώς δεν είναι γνωστό αν έπασχε από κάποια άλλη ασθένεια, αν κάτι άλλο της προκάλεσε αλλεργική αντίδραση ή αν εν τέλει το εμβόλιο χορηγήθηκε με το σωστό τρόπο στο ανήλικο κορίτσι».

"Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν τα δυο αυτά εμβόλια είναι ναυτία και ζαλάδα. Το ποσοστό πιθανών παρενεργειών που θα μπορούσαν ίσως να προκαλέσουν το θάνατο κάποιας γυναίκας από το εμβόλιο είναι 1 στο εκατομμύριο. Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline που κατασκεύασε το «Cervarix» τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι: «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκλήθηκαν παρενέργειες εάν η διαδικασία του εμβολιασμού δεν έγινε σωστά».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=65740&cid=15

Σχόλια