«Πτήση» στις 4.500 μονάδες βλέπουν οι ξένοι!

Κι όμως, ένα χρόνο μετά την κορύφωση της κρίσης στην Ελλάδα και παρότι η οικονομία παραμένει «βυθισμένη» στην ύφεση, ορισμένοι ξένοι αναλυτές άρχισαν ήδη να «βλέπουν» τη νέα «απογείωση» του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ στις 4.500 μονάδες!

Την τελευταία φορά που η μετοχή της Εθνικής βρισκόταν πάνω από τα 35 ευρώ ήταν Φεβρουάριος του 2008 και ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν κοντά στις 4.500 μονάδες. Τώρα, οι αναλυτές της JP Morgan τολμούν να τοποθετήσουν τον πήχη της δίκαιης τιμής για τη μετοχή της Εθνικής στα 36 ευρώ, ανοίγοντας την… όρεξη των επενδυτών για μια δυναμική ανάκαμψη συνολικότερα στην αγορά.

Είναι η πρώτη φορά μέσα στην κρίση, σημειώνουν αναλυτές, που ένας ξένος οίκος δίνει τόσο υψηλή τιμή-στόχο για τη μετοχή που αποτελεί την ατμομηχανή του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και τα 36 ευρώ θυμίζουν… κορυφή του Έβερεστ, αν συγκριθούν με τα χαμηλά της μετοχής της ΕΤΕ μόλις πριν από έξη μήνες, όταν είχε υποχωρήσει και κάτω από τα 10 ευρώ.

Οι ξένοι οίκοι φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να «ποντάρουν» στην έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, που, αν η Σοφοκλέους λειτουργήσει σύμφωνα με τις βασικές αρχές των κεφαλαιαγορών, θα αρχίσουν να θα αρχίσει να προεξοφλείται με όλο και μεγαλύτερη ορμή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Άλλωστε, και ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Μ. Κοντοπυράκης, δήλωσε χθες στο Reuters ότι θα πρέπει να αναμένουμε αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009, αλλά από το 2010 η οικονομία θα αρχίσει και πάλι να επιστρέφει σε θετικό έδαφος.

Οι ξένοι αναλυτές φαίνεται, όμως, ότι βλέπουν κάτι περισσότερο από μια γενική μακροοικονομική τάση: διαπιστώνουν, ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο φαινόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες, ότι οι «κρυμμένες» ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους από προβληματικά δάνεια θα αρχίσουν να τίθενται υπό έλεγχο μέσα στο 2010 και, τελικά, θα προσφέρουν ευχάριστες εκπλήξεις στους επενδυτές.

Είναι ενδεικτικές οι προβλέψεις της JP Morgan για την κερδοφορία της Εθνικής: τοποθετεί τον «πήχη» στα 1,2 δις. ευρώ φέτος και στα 1,8 δις. ευρώ το 2010. Δηλαδή, σε μια από τις δυσκολότερες διετίες για την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, η κορυφαία ελληνική τράπεζα θα καταφέρει να συγκεντρώσει κέρδη 3 δις. ευρώ, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της JP Morgan.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την Εθνική Τράπεζα «πρωταθλήτρια» της Ν.Α. Ευρώπης και επισημαίνει ότι ο όμιλος παραμένει μεταξύ των περισσότερο κερδοφόρων ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιασθούν μεταξύ του 2009 και του τέλους του 2011, καθώς από τα δύο ευρώ φέτος θα εκτιναχθούν στα 4,1.

Σχεδόν εξίσου ενθουσιώδης για τις τράπεζες εμφανίσθηκε χθες και η HSBC, αν και υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής (29 ευρώ, από 24 στην προηγούμενη εκτίμηση). Η HSBC αναβάθμισε τη σύσταση για την Τράπεζα Κύπρου σε “overweight” από “neutral” και αύξησε την τιμή – στόχο στα 6,3 ευρώ από 4,1 ευρώ. Επίσης, αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε “neutral” από “underweight” και την τιμή – στόχο στα 11,6 ευρώ από 7,4 ευρώ.

Για την Eurobank, ανέβασε την τιμή-στόχο από τα 7,7 στα 10,8 ευρώ, για την Apha Bank από 8,1 σε 11,9 ευρώ και για την Marfin Popular Bank από 2 σε 2,6 ευρώ, με σύσταση “underweight”. Οι αναβαθμίσεις αυτές, όπως τονίζεται, σχετίζονται με τις καλύτερες από το αναμενόμενο τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών αλλά και στην ενίσχυση των πηγών κερδοφορίας.

Οι προβλέψεις της HSBC για τα κέρδη ανά μετοχή του τραπεζικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 23% για το 2010 και κατά 28% το 2011, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι επιβραδύνεται ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ενώ αυξάνονται τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Όλα καλά, λοιπόν, για τους επενδυτές; Η «μπόρα» πέρασε και μπορούν άφοβα να επανέλθουν στο ΧΑ; Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές συνιστούν προσοχή, υπενθυμίζοντας, ότι συχνά οι προβλέψεις των ξένων οίκων αντανακλούν σκοπιμότητες, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που αποδείχθηκαν υπερβολικές, είτε στην αισιοδοξία, είτε στην απαισιοδοξία τους. Αρκετές φορές, μάλιστα, οι υπερβολικά αισιόδοξες αναλύσεις δημοσιεύονταν πριν από την έναρξη σημαντικών ρευστοποιήσεων από το εξωτερικό.

Επιπλέον, στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το χρόνο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, ούτε πόσες δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει η «βουτιά» της οικονομικής δραστηριότητας στις τράπεζες και τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Άλλωστε, στην πραγματικότητα οι ελληνικές τράπεζες και οι άλλες εισηγμένες έχουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε περιβάλλον ύφεσης από το 1993 και ουδείς γνωρίζει πώς θα αντεπεξέλθουν στη σημερινή κρίση.

http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια