Τσαρλς Τέιλορ : Ξεκίνησε στη Χάγη η απολογία του «Τέρατος»


«Αθώος» δήλωσε κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της απολογίας του, ο πρώην Πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ο Τέιλορ, ο οποίος βαρύνεται με 11 κατηγορίες, είναι ο πρώτος Αφρικανός αρχηγός κράτους που δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Κατηγορείται για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς, σεξουαλική υποδούλωση, τρομοκρατία και χρησιμοποίηση παιδιών- στρατιωτών- το σήμα κατατεθέν του πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Υπολογίζεται πως το 2003, λίγο προτού αποπεμφθεί, περίπου 15.000 παιδιά πολεμούσαν στις στρατιωτικές του δυνάμεις. Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης είναι οι θηριωδίες που διέπραξαν τα στρατεύματα του Τέιλορ στην Σιέρα Λεόνε την περίοδο 1991-2002.

Σύμφωνα με τον Observer τα παιδιά-στρατιώτες του Τέιλορ, ηλικίας 12-14 ετών είχαν μετεξελιχθεί σε μια τυφλή φονική μηχανή. Το 87% αυτών των παιδιών είδαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους να δολοφονείται, το 60% είδαν κάποιο άλλο παιδί να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου και το 84% βρέθηκαν «περιτριγυρισμένα από πτώματα».

Περισσότερα στο http://www.foreignpress-gr.com/

Σχόλια