ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ:«Καμπανάκι» για τα αναψυκτικά τύπου κόλα


Σύμφωνα με μία νέα έρευνα υπό τον καθηγητή παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, η καθημερινή αυξημένη κατανάλωση ποτών τύπου “κόλα “ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μυικά προβλήματα, αλλά και άλλες διαταραχές της υγείας.Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση των ποτών που στα περιεχόμενα τους υπάρχουν ζάχαρα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και καφεΐνη, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του επιπέδου του καλίου στο αίμα, οδηγώντας στην διαταραχή της υποκαλιαιμίας. Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα καρδιοαγγειακά και νευρομυικά συστήματα του σώματος. Κάποια τυπικά συμπτώματα της διαταραχής είναι η μειωμένη μυική δύναμη, κράμπες, ταχυπαλμία καθώς και ναυτία, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη καλίου μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές αρρυθμίες και παράλυση.Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “International Journal of Clinical Practice”, που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έπιναν 2 έως 9 λίτρα τέτοιων αναψυκτικών ποτών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και 2 έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με χαμηλά επίπεδα καλίου, έχοντας κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα. Μόλις σταμάτησαν τα ποτά τύπου “κόλα” και πήραν αυξημένες δόσεις καλίου, ανέκαμψαν.Σύμφωνα με τον κ.Ελισάφ η κατανάλωση αναψυκτικών έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα την αύξηση προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στα δόντια, έλλειψη βάρους και διαβήτη.Δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος του καθενός από τα τα 3 στοιχεία (γλυκόζη, φρουκτόζη και καφεΐνη), αλλά διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, αλλά η καφεΐνη θεωρείται η πιο επιβλαβής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποτά τύπου “κόλα” που δεν περιέχουν καφεΐνη, επίσης προκαλούν υποκαλιαιμία, αφού η φρουκτόζη που έχουν, προκαλεί διάρροια.Το 2007 η παγκόσμια κατανάλωση αναψυκτικών άγγιξε τα 83 λίτρα ανά άτομο κάθε χρόνο ενώ η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί σε 95 λίτρα ετησίως έως το 2012. η συγκεκριμένη έρευνα αυξάνει τη πίεση στις βιομηχανίες τέτοιων τύπου ποτών, να λάβουν σκεφτούν το παράγοντα της υγείας στα προϊόντα τους.

Σχόλια