Τέλος η διεθνής λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας


Οι έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των πρακτικών της κυβέρνησης της Κίνας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες «συνόδεψαν» πολλές φορές τη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Πεκίνο, ανάγκασαν τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012 και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), να ματαιώσουν τη διαδρομή της Φλόγας σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας και της οικοδέσποινας των Αγώνων, Μ. Βρετανίας.
Κατά τη διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας από το Λονδίνο το 2008, ξέσπασαν πολλά επεισόδια από ανθρώπους που ήθελαν να διαδηλώσουν κατά της κινεζικής πολιτικής περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι διοργανωτές των Αγώνων και η ΔΟΕ θεώρησαν ότι η Φλόγα μετατράπηκε από σύμβολο ελπίδας και έμπνευσης σε μαγνήτη βίαιων διαδηλώσεων.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Τζίλπμερτ Φαρέλι, δήλωσε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν και έγινε η πρώτη πραγματικά διεθνής λαμπαδηδρομία, συμπεράναμε πως είναι ευκολότερο να μένει η Φλόγα εντός της διοργανώτριας χώρας.
Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι η απόφαση να μη «βγαίνει» η Ολυμπιακή Φλόγα εκτός της διοργανώτριας χώρας, θα ισχύσει και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά.

Σχόλια