Αποζημίωση «μαμούθ» για θάνατο εργαζομένου


Αποζημίωση 600.000 ευρώ επιδικάζει το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στους συγγενείς τεχνίτη οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες που πέθανε από καρκίνο, γιατί εισέπνεε αμίαντο στο χώρο εργασίας του.
Ο εργάτης ο οποίος προσβλήθηκε από καρκίνο, ένα χρόνο πριν βγει στη σύνταξη εργαζόταν από το 1983 έως το 1992 στο Αμαξοστάσιο του Βοτανικού, με αντικείμενο τον καθαρισμό των φρένων των λεωφορείων στα οποία υπήρχε αμίαντος.
Το Μάρτιο του 1995, λόγω της μακροχρόνιας εισπνοής του αμιάντου, οι οποίες αιωρούνταν στο αμαξοστάσιο, προσβλήθηκε από καρκίνο στον πνεύμονα, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία αλλά στις 20 Σεπτεμβρίου δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.
Σύμφωνα με την απόφαση, «η εισπνοή ινών αμιάντου είναι επιβλαβής για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε χώρους όπου υπάρχει σοβαρότατες ασθένειες όπως αμιάντωση και ενδεχομένως καρκίνος των βρόγχων και των πνευμόνων».
Το δικαστήριο έκρινε ότι η εργοδότρια εταιρεία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να διασφαλίσει την υγεία των εργαζομένων όπως μέτρηση του αμιάντου, περιορισμό με υγρές μεθόδους της διασποράς σκόνης στο περιβάλλον, ενημέρωση των εργαζομένων, κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό και ενδύματα κλπ.
Άλλωστε έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που προσκομίστηκε στο δικαστήριο έδειξε πως με υπουργική απόφαση έχει απαγορευθεί η παραγωγή, πώληση και τοποθέτηση φρένων με αμίαντο από τις 10-2-1999

Σχόλια