Πήραμε άτυπη παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πρόστιμα και … χαλαρώσαμε



ΠΑΓΩΣΕ» ΞΑΝΑ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Οι Δήμαρχοι θεωρούν ότι την ευθύνη φέρουν κάποιες υπηρεσίες της περιφέρειας και ότι αυτές ξεγέλασαν τον Αγγελόπουλο στην υπόθεση του «Καλογερικού»Έγιναν εκλογές στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων – Όλοι συμφώνησαν να συνεχίζει να … «τραβάει το κουπί» ο Κοτσιάνης

Φύλλο δεν κουνιέται για την υπόθεση των σκουπιδιών, εδώ και μέρες. Δεν αναφέρομαι στους κατοίκους του Παλλαντίου οι οποίοι παρακολουθούν πολύ προσεκτικά αυτή την υπόθεση και ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων. Αναφέρομαι στην Περιφέρεια που εδώ και μερικές εβδομάδες, τηρεί απόλυτη σιγή ιχθύος. Εκεί που όλοι –με πρώτον τον Περιφερειάρχη- βιάζονταν να δώσουν λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, ξαφνικά το θέμα «πάγωσε» και καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί, καρό τώρα…Βέβαια, για όλα υπάρχει κάποια εξήγηση. Η Κυβέρνηση γιατί … αγχώθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών; Διότι φοβήθηκε ότι θα «πέσουν» … τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χαθούν κονδύλια τα οποία η κάθε Κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιεί για να κάνει και να υπόσχεται έργα. Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο αυτό, η Κυβέρνηση … ανακάτεψε το σύμπαν! Κινητοποίησε τους Περιφερειάρχες, ζητώντας τους επιτακτικά να βρουν λύση, πριν τελειώσει το 2008. Κινητοποίησε και τους Δημάρχους, πιέζοντας τους ασφυκτικά, να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης, για κάθε περιοχή.Αυτό συνέβη και εδώ. Ο Αγγελόπουλος πήρε «πάνω του» αυτή την υπόθεση. Για ένα χρονικό διάστημα πήγαινε από δημοτικό συμβούλιο σε δημοτικό συμβούλιο και τους ενημέρωνε για τους δεματοποιητές. Παράλληλα, έβγαινε σε κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες και εξηγούσε γιατί αυτή είναι η καταλληλότερη λύση και γιατί πρέπει να βιαστούμε. Επίσης, δεχόταν στο γραφείο του, σε καθημερινή βάση, κάθε σχετικό ή … άσχετο που είχε να κάνει κάποια πρόταση για τα σκουπίδια.Ο Αγγελόπουλος θα είχε λύσει το θέμα αυτό, αν δεν είχε προκύψει ιδιοκτησιακό … μπέρδεμα με την έκταση που βρίσκεται η μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Τρίπολης. Εκεί είχε αποφασιστεί να πάει ο δεματοποιητής, όμως στην πορεία διαπιστώθηκε ότι αυτή η έκταση δεν ανήκει στο Δήμο, επομένως δεν μπορούσε εκεί να γίνει καμία παρέμβαση! Η λύση αυτή εγκαταλείφθηκε και περάσαμε στην «λύση Καλογερικού». Ενώ, ο Περιφερειάρχης μαζί με τους Δημάρχους (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες για να πάνε εκεί τα σκουπίδια, προέκυψε πάλι πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης!Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Επί της ουσίας, βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Και αυτό συμβαίνει διότι:„ Ούτε χώρος έχει βρεθεί για την εγκατάσταση δεματοποιητή των απορριμμάτων„ Επίσης, δεν έχει βρεθεί χώρος για την αποθήκευση αυτών των δεμάτων και„ Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν ανοιχτοί και να συνεχίζουν να λειτουργούν οι χωματερές, όχι μόνο στην Τρίπολη, αλλά σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Αρκαδίας, που ουσιαστικά πρόκειται για σκουπιδότοπους που προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.


ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΥΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Αυτό το οποίο είναι ανησυχητικό έχει να κάνει με την εντύπωση που υπάρχει ότι από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα ο κοινοτικός επίτροπος (5 Φεβρουαρίου) και μας έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνουμε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και που μας έδωσε μία άτυπη παράταση για όλο το2009, έκτοτε δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή εξέλιξη. Αντιθέτως, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι κάποιοι επαναπαύτηκαν και … παράτησαν το πρόβλημα στην τύχη του.


ΓΚΡΙΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Όλα αυτά προβλημάτισαν και τους Δημάρχους της Αρκαδίας, χθες, κατά τη διάρκεια των εκλογών που έγιναν στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Οι Δήμαρχοι –τουλάχιστον αυτοί που πήραν το λόγο και μίλησαν- θεωρούν ότι την βασική ευθύνη για το νέο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην υπόθεση αυτή έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Για αφερεγγυότητα των υπηρεσιών μίλησε κάποια στιγμή ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Δαλιάνης, ο οποίος είναι της άποψης ότι ευθύνη δεν φέρουν ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε οι δήμαρχοι, αλλά κάποιες υπηρεσίες.«Πέσαμε θύματα παραπληροφόρησης από τις υπηρεσίες» είπε με τη σειρά του ο Δήμαρχος της Μεγαλόπολης Τάκης Μπούρας.Πιο σκληρός στην τοποθέτηση του ήταν ο Δήμαρχος Τροπαίων Γιάννης Παπασταματίου ο οποίος είπε ότι είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες να εισηγούνται τη λύση του «Καλογερικού» και μετά να προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησιακό. Είπε μάλιστα ότι ουσιαστικά «τον Περιφερειάρχη τον ξεγέλασαν οι ίδιες του οι υπηρεσίες, τον έκαναν … ρόμπα»!!!Οι Δήμαρχοι πήραν την απόφαση από εδώ και πέρα να ασκήσουν πιέσεις στον Περιφερειάρχη, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να πιέσει τις υπηρεσίες του να λειτουργήσουν κατά αυτό τον τρόπο, ώστε να βρεθεί λύση.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Αυτό πάντως το οποίο προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων είναι ότι τα πάντα κινούνται γύρω από το «Καλογερικό». Εναλλακτική λύση, δεν φαίνεται να υπάρχει. Ούτε καν ως σκέψη. Όλοι ξέρουν ότι αν πράγματι υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα, τότε δεν μπορεί να πάνε εκεί τα σκουπίδια, έρευνα για εναλλακτική λύση δεν έχει γίνει. Από καμία πλευρά.
ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο και αυτό σημαίνει ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Το θετικό στοιχείο είναι ότι χθες στις εκλογές του Συνδέσμου δεν υπήρξαν αντιπαλότητες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες για τις Εκλογές, ανάμεσα σε Δήμαρχους. Ήταν κοινή η απόφαση να συνεχίσει η ίδια Διοίκηση, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Τρίπολης Αλέξανδρο Κοτσιάνη και Αντιπρόεδρο τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Δαλιάνη. Μόνο στην Εκτελεστική Επιτροπή υπήρξε μία αλλαγή, αφού ο Δήμαρχος Σκιρίτιδας Κώστας Κατσαφάνας είπε ότι ζήτησε κάποια πράγματα τα οποία δεν έγιναν και για αυτό το λόγο δεν θέλησε να είναι ξανά υποψήφιος. Στη θέση του εκλέχτηκε ο Δήμαρχος Τροπαίων Γιάννης Παπασταματίου, ενώ μέλος της Ε.Ε. εκλέχτηκε και ο Δήμαρχος Φαλαισίας Γιάννης Φουσέκης.

Σχόλια