ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΕ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009‏

· ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - Συνδικαλιστική Κίνηση στο Ε.Κ.Αρκαδίας

· ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΛ/ΣΟΥ - Συνδ. Κίνηση Ο.Σ.Ε Πελ/σου
Ιανουάριος 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Επαναλειτουργία τραίνου Κόρινθος - Τρίπολη. Πρωτοβουλίες δράσης.


Ενώ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες τα έργα ανακαίνισης της γραμμής στο τμήμα Κορίνθου-Άργους-Τρίπολης, η Διοίκηση του ΟΣΕ δεν έχει δρομολογήσει τραίνα.
Οι επανειλημμένες διαψεύσεις των υποσχέσεων για την επανακυκλοφορία του τραίνου στην περιοχή μας έχουν θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική έναρξη λειτουργίας της γραμμής.

Συνεχώς προβάλλονται κάποιες δικαιολογίες αλλά είναι πλέον γεγονός, ότι η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις εξελίξεις απαξίωσης, διαμελισμού και ιδιωτικοποίησης του Ο.Σ.Ε, δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία στους εργαζομένους και στους πολίτες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Οκτώβρης 2008) και το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του ΟΣΕ που ανακοίνωσε ο Υ.ΜΕ τον Αύγουστο, το περιφερειακό δίκτυο μένει στον ΟΣΕ χωρίς χρηματοδότηση (για να λειτουργεί θα πρέπει να το χρηματοδοτούν φορείς όπως οι δήμοι, ΣΔΙΤ, κ.α.), ενώ ο ΠΑΘΕ και ο Προαστιακός στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία (αρχικά ΔΕΚΟ). Τα εισιτήρια αυξάνονται ώστε να πλησιάσουν τα εισιτήρια των ΚΤΕΛ και αποχωρούν 2000 - 3000 υπάλληλοι με κριτήρια γεωγραφικά, ειδικότητας και ηλικίας, καταστρέφοντας οργανικές θέσεις κυρίως στην περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και με επιστολή τους σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Αρκαδίας) έχουν ζητήσει τη συμπαράσταση και κινητοποίηση τους.

Ισχυρή απόδειξη της απαξίωσης και της εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου είναι ότι εδώ και 5 χρόνια δεν σφυρίζει τραίνο στη γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και δεν διαβλέπουμε στον ορίζοντα να σφυρίξει.

Σταμάτησαν τη γραμμή πριν 5 χρόνια, παρά τη διαφωνία μας να μη δοθούν τσάμπα χρήματα για μικροεπισκευές. Αφού όμως αποφάσισαν να κάνουν αυτές τις βελτιώσεις ζητήσαμε να γίνουν οι εργασίες με λειτουργία της γραμμής.
Μας απάντησαν ότι θα την κλείσουν για να γίνουν τα έργα γρήγορα. Παραβίασαν όλα τα χρονοδιαγράμματα και δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Αλλά και εκεί που έχουν τελειώσει στο τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη, δεν δρομολογούν τραίνα. Οφείλουν να απαντήσουν. Γιατί;

Εμείς καταγγέλλουμε ότι οι αιτίες είναι ότι:

α) Δεν έχουν τροχαίο υλικό.
β) Δεν υπάρχει προσωπικό γιατί οι τελευταίες προσλήψεις έχουν γίνει το 1984.
γ) Η πολιτική απαξίωσης του τραίνου σε όφελος των οδικών μεταφορών.

Αν δεν είναι αλήθεια, ας μας διαψεύσουν.


Επειδή όλα αυτά αφορούν πρώτα απ’ όλα τους χρήστες του σιδηροδρόμου, τους επιβάτες του και μετά τους εργαζόμενους σε αυτόν, δίνοντας συνέχεια μετά τη Σύσκεψη των Φορέων τον Ιούλιο του 2008 για την άμεση επαναλειτουργία του τραίνου στην περιοχή μας επιβάλλεται άμεσα:

Να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη της Αρκαδίας και της ευρύτερης περιοχής για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Να καλέσουμε τους πολίτες, τα συνδικάτα και τους φορείς του Νομού μας, τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αντίστασης και αγώνα να μη διαλυθεί ο σιδηρόδρομος, διεκδικώντας:
· Την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής. Να τεθεί τώρα η γραμμή σε λειτουργία τουλάχιστον με 4 - 5 δρομολόγια την ημέρα.
· Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο τροχαίο υλικό.
· Να γίνει προκήρυξη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
· Την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας.

Έχουμε χρέος μπροστά στη κατάσταση αυτή, το συνδ. κίνημα και οι κοινωνικοί φορείς του Νομού μας να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά με διάφορες πρωτοβουλίες (Ανακοίνωση, Υπομνήματα, Συνέντευξη τύπου, Ημερίδες, κ.λ.π).
Να προχωρήσουμε από κοινού με τους φορείς μετά από νέα Σύσκεψη σε διεκδικητικές και αγωνιστικές κινήσεις (Συγκεντρώσεις - Συλλαλητήρια, κ.λ.π).

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΣΕ που οδηγούν στην απαξίωση, τη συρρίκνωση και την κατάργηση του σιδηροδρόμου στην περιοχής μας.
Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΟΣΕ την άμεση επαναλειτουργία του τραίνου που υπήρξε μια σημαντική συγκοινωνιακή κατάκτηση για την περιοχή μας, που συνέβαλλε στην ανάπτυξη της και να δηλώσουμε ότι δεν ανεχόμαστε οποιαδήποτε συμφέροντα να την ματαιώνουν.





ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6937 - 052880 & 6972 - 845872

ΑΠΟ email που εστάλη στο blog

Σχόλια