10 τρόποι για να σωθεί ο πλανήτης

Στο νέο βιβλίο του, Ten Technologies to Save the Planet, ο Βρετανός επιχειρηματίας και οικολόγος Chris Goodall υποστηρίζει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την οικολογική κρίση αν υιοθετήσουμε τις παρακάτω ενεργειακές πηγές και τεχνολογίες:
1. Αιολική ενέργεια Παρά τη φήμη που έχει αποκτήσει ως αναξιόπιστη, η αιολική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να καλύψει περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρισμό. Καθώς δεν μπορούμε να βασιστούμε στο πότε θα... φυσήξει, πρέπει να αναπτυχθούν καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, ενώ αντί να χρησιμοποιείται τοπικά, η αιολική ενέργεια πρέπει να κατανέμεται σε πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.
2. Ηλιακή ενέργεια Ο ήλιος παρέχει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος εκμετάλλευσής της. Η τωρινή τεχνολογία των φωτοβολταϊκών είναι σχετικά ανεπαρκής, αλλά οι συνεχείς επένδυσεις θα επιφέρουν βελτιώσεις στις μεθόδους αποθήκευσης και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής της ηλιακής ενέργειας.
3. Ενέργεια από τους ωκεανούς Οι παλίρροιες, τα κύματα και τα ρεύματα έχουν τεράστια ενεργειακή δυναμική, αλλά όλες οι απόπειρες για την τιθάσευσή τους σταματούν στη δυσκολία κατασκευής συσκευών ικανών να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς. Φέτος, ωστόσο, η Μ. Βρετανία έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία «σημαδούρες» που δαμάζουν την ενέργεια των κυμάτων 50 μέτρα κάτω από τα νερό, ενώ η πρώτη εμπορική παλιρροιακή τουρμπίνα αποτελεί πλέον τμήμα του βρετανικού δικτύου ηλεκτρικής ενεργείας.
4. Συνδυασμός θερμότητας και ενέργειας Η απώλεια ενέργειας υπό τη μορφή θερμότητας ανέρχεται στο 40% της συνολικής ενέργειας που παράγεται στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Ένας τρόπος για την αξιοποίηση αυτής της απώλειας είναι η μεταφορά των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στα... σπίτια, με την εγκατάσταση οικιακών γεννητριών. Οι μικρές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες είναι εξίσου αποδοτικές με τις τεράστιες γεννήτριες και η θερμότητα που εκλύεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του σπιτιού και του νερού.
5. Υπερ-αποδοτικά σπίτια Αντί της κατασκευής νέων «πράσινων» κτιρίων, ένας καλύτερος –και φθηνότερος- τρόπος για τον περιορισμό των οικιακών ρύπων είναι η οικολογική ανακαίνιση των υπαρχόντων. Η Γερμανία βρίσκεται μεταξύ των πρωτοπόρων στον τομέα αυτό, με το πρόγραμμα PassivHaus το οποίο στοχεύει στη μείωση των ρύπων έως 80-90% μέσω μέτρων όπως η μόνωση τοίχων και παραθύρων και η χρήση βελτιωμένων μεθόδων εξαερισμού που εξαλείφουν την απώλεια θερμότητας.
6. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μάλλον κακή φήμη όσον αφορά το σχέδιο και την ταχύτητά τους, δύο σημαντικές παράμετροι για τους απανταχού λάτρεις της αυτοκίνησης. Ωστόσο τα ηλεκτρικά σπορ αυτοκίνητα συναγωνίζονται επάξια στην ταχύτητα τα βενζινοκίνητα μοντέλα. Αν και προς το παρόν δεν είναι φθηνά, οι τιμές αναμένεται να πέφτουν όσο βελτιώνεται η απόδοση των μπαταριών. Και με έξοδα που δεν ξεπερνούν το 5% του κόστους των «κανονικών» αυτοκινήτων, τα ηλεκτρικά μοντέλα σύντομα θα αποτελούν μια οικονομική λύση. Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, προτείνει τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως αποθηκευτικό μέσο ενέργειας, όταν δεν είναι σε κίνηση.
7. Βιο-καύσιμα δεύτερης γενιάς Η δημιουργία καυσίμων από τα φυτά έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις, αφού ευνοεί την αποψίλωση των δασών και πιθανόν να οδηγεί σε έλλειψη τροφίμων. Αλλά τα βιο-καύσιμα δεύτερης γενιάς που παράγονται από τα αγροτικά περισσεύματα, φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών για τη διάσπαση της κυτταρίνης, το ξύλο που υπό κανονικές συνθήκες θα κατέληγε στα σκουπίδια, μπορεί να μετατραπεί σε υγρό καύσιμο. Ωστόσο, με την παγκόσμια όρεξη για καύσιμα να αυξάνεται συνεχώς, καθίσταται ζωτικής σημασίας η προσεκτική διαχείριση παραγωγής κυτταρίνης.
8. Εκλωβισμός ρύπων Με την ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτυγχάνουν μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρισμού, η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου εγκλωβισμού και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η επένδυση σε τεχνολογίες που «αιχμαλωτίζουν» τους ρύπους, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο οι κυβερνήσεις αρχίζουν σταδιακά να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της χρηματοδότησης αυτού του κλάδου.
9. Βιο-κάρβουνο Με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή να γίνονται ολοένα και πιο δραματικές, χρειαζόμαστε επειγόντως φθηνούς, απλούς και γρήγορους τρόπους μείωσης των εκπομπών ρύπων. Μία ιδέα είναι η μετατροπή του άνθρακα σε βιο-κάρβουνο, ένα κάρβουνο που προκύπτει από την καύση αγροτικών αποβλήτων σε συνθήκες απουσίας αέρα. Το βιο-κάρβουνο είναι εξαιρετικά σταθερό και μπορεί να αποθηκευτεί υπογείως για εκατοντάδες χρόνια χωρίς να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα τον άνθρακα που περιέχει, ενώ επιπλέον βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους.
10. Συσκευές βιο-αερίου Η αποψίλωση των δασών είναι ένα σύνθετο ζήτημα και πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που περιορίζουν την ανάγκη της υλοτομίας. Μία τέτοια τεχνολογία είναι οι συσκευές βιο-αερίου που τροφοδοτούνται με το μεθάνιο που εκλύεται από την αποσύνθεση των οργανικών απορριμάτων και το οποίο διαφορετικά θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα. Πρωτοπόρος στον τομέα είναι η Κίνα που προωθεί έντονα τη χρήση του βιο-αερίου.
ΑΠΟ:http://www.menshealth.gr

Σχόλια