Κωμικοτραγικά προβλήματα στο Ενιαίο λύκειο Μεγαλόπολης

Μεγάλα προβλήματα πολλών ειδών παρουσιάζει το Γενικό λύκειο Μεγαλόπολης όπως λένε οι μαθητές. Τα προβλήματα αυτά ποικίλουν από τις ελλείψεις καθηγητών έως την μη λειτουργία της θέρμανσης η οποία άρχισε να λειτουργεί μόλις την προηγούμενη πέμπτη.
Αφού διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση θα νομίζετε πως οι μαθητές που μας ενημέρωσαν υπέρβαλλαν, αλλά το διασταυρώσαμε...ρωτώντας αρκετούς μαθητές.
Ας πάρουμε λοιπόν τα προβλήματα ένα ένα:

1. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ


Σοβαρότατα πρόβλημα με πολλές ελλείψεις καθηγητών σε διάφορα μαθήματα, καταγγέλλουν οι μαθητές. Τρεις μαθητές της τρίτης λυκείου έχουν επιλέξει να δώσουν ως έβδομο μάθημα στις πανελλήνιες το γραμμικό σχέδιο και δεν υπάρχει καθηγητής για αυτό το μάθημα. Δεν έχει γίνει ούτε μία ώρα… Τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα σε φροντιστήρια στην Καλαμάτα πληρώνοντας οι ίδιοι τα δίδακτρα φυσικά.

Κωμικοτραγική είναι και η περίπτωση της θέσης φιλολόγου.
Θα σας φανούν υπερβολικά τα όσα γράφονται αλλά είναι επιβεβαιωμένα. Από την αρχή της χρονιάς η τρίτη λυκείου έκανε τα φιλολογικά μαθήματα με έναν φιλόλογό, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο και κάλυπτε αυτήν τη θέση από πέρυσι. Όμως ο εν’λόγω κύριος, φέτος πήρε απόσπαση για λύκειο των Επτανήσων αφού παντρεύτηκε και η σύζυγος του είναι καθηγήτρια εκεί. Αργότερα το υπουργείο για να καλύψει την θέση έστειλε μία νέα καθηγήτρια. Η νέα καθηγήτρια έμεινε στο λύκειο Μεγαλόπολης μόλις δύο εβδομάδες, γιατί διαπίστωσε πως είναι έγκυος, πήρε άδεια εγκυμοσύνης και σταμάτησε να διδάσκει. Για να μην τα πολυλογούμε, οι μαθητές της τρίτης λυκείου, που δίνουν και πανελλαδικές εξετάσεις φέτος, έχουν αλλάξει φιλόλογο τέσσερις φορές ( και είμαστε ακόμα στον Νοέμβριο ). Όπως ακούγετε θα φύγει και η τωρινή φιλόλογος λόγω εγκυμοσύνης…

2.Υποπρόβλημα του μεγάλου προβλήματος των ελλείψεων καθηγητών, είναι το θέμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στο σχολείο.

Η λειτουργία των τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες ενώ έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.


3. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


Ένα ακόμα πρόβλημα στο Γενικό λύκειο είναι το πρόγραμμα, το οποίο… δεν υπάρχει.
Οι μαθητές πηγαίνουν κάθε πρωί στο σχολείο χωρίς να ξέρουν ποιά μαθήματα θα παρακολουθήσουν. Αυτό το θέμα τους δυσκολεύει στην μελέτη τους στο σπίτι αφού δεν ξέρουν τι θα κάνουν την άλλη μέρα. Κάθε πρωί οι καθηγητές βγάζουν στο «πόδι» ένα πρόχειρο πρόγραμμα ημέρας ή διημέρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που δημιουργεί αυτή η τακτική είναι ότι κάποια τμήματα έχουν να κάνουν το μάθημα της γυμναστικής εδώ και τρεις εβδομάδες. Χειρότερη συνέπια αυτών όμως, είναι η περίπτωση μίας μαθήτριας της τρίτης λυκείου, που έχει επιλέξει να εξεταστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις και σε έβδομο μάθημα, τα αγγλικά, αφού την ενδιαφέρει η Αγγλική φιλολογία. Ενώ υπάρχει καθηγητής αγγλικών αυτή η μαθήτρια σπάνια κάνει μαθήματα αγγλικών λόγω του κολλήματος με το πρόγραμμα μαθημάτων.

Πιθανότερη εξήγηση αυτού του προβλήματος είναι οι ελλείψεις καθηγητών του σχολείου που δεν επιτρέπουν στον υπεύθυνο σύνταξης του προγράμματος να φτιάξει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα μαθημάτων.


4. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


Πριν λίγες εβδομάδες πήραν το βιβλίο των μαθηματικών κατεύθυνσης τα παιδία της τεχνολογικής και της θετικής. Ανάλογα παράπονα κάνουν και οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Βέβαια στην Μεγαλόπολη δεν έχουμε και τραγικό πρόβλημα αν σκεφτεί κανείς ότι σε άλλες πόλεις ακόμα περιμένουν τα βιβλία.


5. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Μόλις την περασμένη Πέμπτη άναψε για πρώτη φορά το καλοριφέρ, εξαιτίας ενός προβλήματος στον καυστήρα του. Οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες πρώτες μέρες του Νοεμβρίου που η θερμοκρασία ήταν λίγο χαμηλή. Πολλά παιδία απουσιάζουν συχνά από τα μαθήματα λόγω γρίπης ( όχι Νέας ) αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι φταίνε οι συνθήκες στις τάξεις για αυτό.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η διεύθυνση του σχολείου είχε καλέσει εγκαίρως τεχνικό για να επισκευάσει τον καυστήρα ο οποίος όμως καθυστέρησε λόγω φόρτου εργασίας.


6. ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Κάποιοι μαθητές εκφράζουν παράπονα για υπερβολές από τους καθηγητές τους στην απόδοση ωριαίων αποβολών και επίσης για την τακτική του σχολείου να κλειδώνει την εξώπορτα του σχολείου στις 8.15. Αυτά τα θέματα όμως δεν έχουν να κάνουν με την λειτουργία του σχολείου για αυτό το blog δεν παίρνει θέση.

Σχόλια

Ο χρήστης αννα είπε…
ωραιο σχολειο... Μπραβο στην κυβερνηση
Ο χρήστης ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είπε…
Ευχαριστω παιδι μου...