Η κλιματική αλλαγή κοστίζει για τις φτωχές χώρες

Έως και 100 δισ. δολάρια ετησίως για τα επόμενα 40 χρόνια θα χρειαστεί να δαπανήσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να προσαρμοστούν σε πιο ακραίες και σφοδρές καιρικές αλλαγές, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αν και οι προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις από άλλες πλευρές τοποθετούν το κόστος προσαρμογής σε ποσό μεταξύ 9 και 104 δισ. δολαρίων, η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε ότι η τελευταία προβολή κόστους είναι η πιο σε βάθος, μέχρι στιγμής, ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στην έκθεση δίνεται ένα εύρος κόστους μεταξύ 75 και 100 δισ. δολαρίων, στη βάση δύο σεναρίων, το πρώτο εκ των οποίων αφορά έναν πιο ξηρό κόσμο στον οποίο απαιτούνται λιγότερες επενδύσεις σε σχέση με έναν πιο υγρό κόσμο στον οποίο πρέπει να κατασκευαστούν θαλάσσια φράγματα και βαθύτερα κανάλια αποξήρανσης.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ουόρεν Ιβανς, ανέφερε ότι η ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, θα δεχθούν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα - το απαιτούμενο ποσό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο, τουλάχιστον, του συνολικού κόστους - λόγω, κυρίως, της αύξησης της αστικοποίησης, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές.

Την ανησυχία της εξέφρασε, ωστόσο, η WWF για το ότι η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας βασίζεται στην υπόθεση συνεργασίας των χωρών του πλανήτη με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας μόνο σε 2 βαθμούς Κελσίου

skai

Σχόλια