Μειώσεις μισθών , συντάξεων και απολύσεις μετά τις εκλογές

Για να μην παραμυθιαζόμαστε από την προπαγάνδα και τη μικρη "δοση" αισιοδοξιας που μας δίνουν προεκλογικά, ας ριξουμε μια προχειρη ματιά στα ήδη ψηφισμένα μέτρα που προκειται να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές

 - Από που θα απολυθούν οι 11.000 υπάλληλοι του δημοσίου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015;;
- Παγώνουν οι μισθοί ως το 2018, μειώνονται οι επικουρικές μέσα στους επόμενους μήνες
- Μειώσεις και στις κύριες συντάξεις φέρνει η μείωση των εισφορών
- Παρά την προεκλογική επίθεση ''αγάπης'' της κυβέρνησης οι νόμοι έχουν ψηφιστεί και αρχίζουν να εφαρμόζονται

Μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προέκυψε και η κυβέρνηση να το μοιράζει προεκλογικά, όμως η χώρα παραμένει σε τροχιά ελλείμματος και μάλιστα μεγάλου. Έτσι δεν είναι δυνατό παρά να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι Μνημονιακοί νόμοι που έχουν ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί.

  Κάπως έτσι μέσα στους επόμενους 12 μήνες έρχονται μια σειρά από μέτρα τα οποία η κυβέρνηση φροντίζει με την επικοινωνιακή επίθεση των παροχών μέσω πλεονάσματος και των προσλήψεων να κρύψει κάτω απ’ το χαλί. 

Πάγωμα μισθών και μειώσεις συντάξεων 
Μπορεί να δίδεται το “500αρικο” όμως πρόκειται για εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση, δεν πρόκειται για αύξηση εισοδήματος μισθωτών ή συνταξιούχων. Αντιθέτως οι μνημονιακοί νόμοι προβλέπουν μέχρι και το 2018 πάγωμα μισθών, αλλά και μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις. Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού (τέλη Ιουνίου) θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί οι προβλέψεις του νόμου για τις συγχωνεύσεις όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ με παράλληλη εφαρμογή της ρήτρας για μηδενικό έλλειμμα. 
Αυτομάτως αυτό σημαίνει μείωση στις επικουρικές πολλών ταμείων, ενώ ανάλογα με το έλλειμμα ίσως υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους. Από το νέο έτος καταργούνται οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι (φόροι υπερ τριτων κλπ) που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τους πόρους των επικουρικών.

 Οι 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο
 Τις τελευταίες ημέρες είτε μέσω προγραμμάτων είτε με ανακοινώσεις υπουργείων έχουν αναγγελθεί περίπου 14.000 θέσεις εργασίας μόνιμες και εποχικές στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα όμως τρέχουν και οι διαδικασίες της συμφωνίας για 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014, αριθμός που αναμένεται να κλείσει ως τον Φεβρουάριο του 2015. Με την τρόικα να μην αποδέχεται ως απολύσεις εκείνες των συμβασιούχων που υπηρετούν ακόμη με δικαστικές αποφάσεις το… καμπανάκι χτυπάει για τους υπαλλήλους του δημοσίου που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 και το 2014. Το υπουργείο υπολογίζει να κλείσει τον αριθμό των 11.000 απολύσεων που απαιτούνται για εφέτος με τις απομακρύνσεις περίπου 7.000 από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
 Πρόκειται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, δημοτικούς υπαλλήλους κλπ Άλλοι 1.500 υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από τις αξιολογήσεις των δομών των οργανισμών, ενώ εκτός δημοσίου θα βρεθούν και περίπου 1.000 από τους 2.114 εκπαιδευτικούς που βγήκαν σε διαθεσιμότητα. 

Ξεπούλημα ΔΕΗ 
Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ  έχει δημοσιευτεί η προσκληση για υποβολή προσφορών για την πώληση του ΑΔΜΗΕ        Μετα τον ΑΔΜΗΕ προφανως εχει σειρα η ΔΕΗ...
 

Σχόλια