Ετοίμαζε πόλεμο στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ

Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Γκάμπι Ασκενάζι, είχε δηλώσει σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου στα τέλη του 2009 ότι προετοίμαζε «έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, πιθανώς εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιεύει σήμερα η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

«Προετοιμάζω τον ισραηλινό στρατό για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας, γιατί είναι ευκολότερο να τον περιορίσω σε μια μικρή...

επιχείρηση παρά το αντίθετο» είχε τονίσει ο αντιστράτηγος Ασκενάζι, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2009.

«Η απειλή εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ είναι σοβαρότερη από ποτέ. Για τον λόγο αυτό το Ισραήλ προσδίδει τόσο μεγάλη σημασία στην αντιπυραυλική άμυνα» επισημαίνει ο Ασκενάζι στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας Δημοκρατικό Άικ Σκέλτον.

Ο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματικός είχε δηλώσει πως το Ιράν διαθέτει 300 πυραύλους Σάχαμπ που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, το οποίο θα έχει στη διάθεσή του μόλις δέκα λεπτά για να αντιδράσει. Όμως για τον Ασκενάζι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίσει το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ισραήλ.

Σχόλια