Στήριξη της Ελλάδας σε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στο Μεγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα αντίστοιχη συνάντηση είχε προηγηθεί και στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κάρολο Παπούλια.

Μετά τη συζήτηση με τον κ. Αμπάς ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων - με βάση την προ του 1967 γραμμή - και παραμένει προσανατολισμένη στη συνολική επίλυση της αραβοϊσραηλινής διαμάχης».
Σημείωσε επίσης ότι ο δρόμος για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, «είναι ακριβώς η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους» και εκτίμησε ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παραμένει για τη διεθνή κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο. «Η Ελλάδα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία και τώρα και στο μέλλον».

«Τώρα που υπάρχει μια ισχυρότερη Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, βλέπει κανείς μια άλλη Παλαιστίνη, πιο σίγουρη, πιο ασφαλή και αναπτυσσόμενη, κάτι που δείχνει έμπρακτα ότι αν υπήρχε ένα κράτος αναγνωρισμένο και είχε διευθετηθεί το θέμα των συνόρων, με βάση τα σύνορα του 1967, αυτό θα ήταν και η εγγύηση της ασφάλειας όχι μόνο για τον παλαιστινιακό λαό αλλά και για το Ισραήλ και ευρύτερα» τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

«Αν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία και πάλι θα υπάρξει μεγάλη και δικαιολογημένη απογοήτευση -όχι μόνο των κρατών αλλά και των λαών- σε τόσες χώρες και αυτή θα οδηγήσει σε ακραίες αντιλήψεις και ακραίες δράσεις» προειδοποίησε ο κ.Παπανδρέου. «Ο μόνος δρόμος είναι να πετύχουν οι συνομιλίες. Εδώ η ΕΕ έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, όπως και η Ελλάδα που είναι πάντα έτοιμη να το κάνει».

Ελληνική πρωτοβουλία για τις πυρκαγιές

Η Ελλάδα μάλιστα ξεκινά και διπλωματική πρωτοβουλία για την διεθνή αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις πολύνεκρες φωτιές στο Ισραήλ. Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου θα προσκληθούν οι αρμόδιες Αρχές, πέρα από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό της πρότασης αυτής, «για τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτή την περιοχή, όταν συνεργαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κρίσης και να αναδεικνύουμε τη δυναμική της περιοχής».

Ευχαριστώ Αμπάς για την στάση της Ελλάδας

«Είμαστε σίγουροι ότι καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού με τρόπο δίκαιο», είπε ο Αμπάς, που εκτίμησε μάλιστα ότι με τη σοφία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η κρίση που πλήττει τη χώρα μας θα ξεπεραστεί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κινείται σε δύο κατευθύνσεις, την πολιτική διαδικασία και την εθνική συμφιλίωση, «διότι οποιαδήποτε λύση προκύψει στο μέλλον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρχει συνεννόηση και συμφιλίωση», σημείωσε ο παλαιστίνιος Πρόεδρος. «Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον πολιτικό οδικό χάρτη».

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για τη συνέχιση της προσπάθειας γενικότερα» για εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που πέραν από τη συζήτηση παρέθεσε και γεύμα προς τιμήν του.

http://totefteri.blogspot.com

Σχόλια