Το Διδασκαλείο Νίβιτσας στο σπίτι της δασκάλας! Εμπόδια από τις Αλβανικές αρχές στη λειτουργία του.


Ελληνικό Διδασκαλείο ιδρύθηκε στη Νίβιτσα της Βορείου Ηπείρου, όμως οι Αλβανικές αρχές δεν επέτρεψαν την λειτουργία του, ούτε καν τις απογευματινές ώρες, σε αίθουσα του Αλβανικού Σχολείου! Αποτέλεσμα, το Διδασκαλείο να στεγάζεται προσωρινά στο σπίτι της δασκάλας!

Το Διδασκαλείο αυτό ιδρύθηκε από την «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου», η οποία σε ενημερωτικό της δελτίο επισημαίνει σχετικά: «Μεγάλος ενθουσιασμός επεκράτησε στα παιδιά. Όμως μετά από λίγες ημέρες, Αλβανός επιθεωρητής αφίχθη από τους Αγίους Σαράντα και απαγόρευσε τη χρήση του Αλβανικού σχολικού κτηρίου από το...

Ελληνικό διδασκαλείο».
Είναι, λοιπόν, πολλά τα εκπαιδευτικά προβλήματα της Ελληνικής Μειονότητας και, απ' ότι φαίνεται, παραμένουν άλυτα, παρά, τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις.
Γι' αυτό αναγκάζονται πολλά παιδιά να φεύγουν από τον τόπο τους και να φοιτούν σε σχολεία της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων.

Ωστόσο, η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται. Όπως ενημερώνει η «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου», «στην Άρτα Αυλώνας ιδρύθηκε ένα ακόμη διδασκαλείο. Μετά από προσπάθειες βρέθηκε η κατάλληλη δασκάλα και ξεκίνησαν τα μαθήματα στην μικρή οικία, που ανήκει στην εκκλησία. Μεγάλη η προσέλευση μαθητών, που με ενθουσιασμό άρχισαν να διδάσκονται και πάλι στην μητρική τους γλώσσα».
Και στην σχετική ανακοίνωση προστίθεται: «Το διδασκαλείο αυτό, όπως και το άλλο της Νίβιτσας, λειτούργησε χάρις στην οικονομική στήριξη των Κων/νας Αιλιανού - Τσίγκου, Δανάης Τούλια, Μελίνας Ζέκου, Κλεονίκης Σηφάκη, Ασπασίας Σχοινά και Παναγιώτη Καραγιάννη».

ΠΗΓΗ

Σχόλια