Ποια είναι η πραγματικότητα με τον 25ο μεσημβρινό ;


Ερώτηση : Υπάρχει κυβερνητική οδηγία-εντολή, προς τα μέλη που εργάζονται συστηματικά και εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία:
… «Να εξεταστεί μια συμφέρουσα συμφωνία, κατά την οποία από τον 25ο μεσημβρινό περίπου και ανατολικά, θα χαρακτηριστεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, περιοχή αποφυγής έντασης, στην οποία εκτός των ασκήσεων και για σκοπούς αεράμυνας, δεν θα εκτελούνται άλλες πτήσεις μαχητικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών. Έτσι δεν θα υπάρχουν εντάσεις στο FIR Αθηνών, θα υπάρξει μείωση δαπάνης αναχαιτίσεων και θα αυξηθεί η εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών κατά 30% περίπου με όφελος 2 δισ. Ετησίως»;
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας περιορίζεται στην δήλωση ότι …:

«δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Δεν μας λέει όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος το ίδιο. Επιμένει ότι …. «η πραγματικότητα είναι άλλη». Και όντως, η πραγματικότητα είναι άλλη και πολύ χειρότερη έλεγε η Κύρα Αδάμ προχθές.
Και τούτο, γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπλοκάρισε πρόταση, η οποία επέτρεπε στα τουρκικά μαχητικά να πετούν ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο. Ομως, η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεώρησε…. «συμφέρουσα πρόταση» να πετούν ανεξέλεγκτα τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας και ασφάλειας της χώρας, χωρίς δυνατότητα αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά.
Η Αγκυρα προφανώς δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία συμπίπτει εξάλλου με τη δική της μόνιμη επιδίωξη να αποκτήσει τον έλεγχο στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, απονεκρώνοντας έτσι -σε πρώτη φάση- ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο.
Αυτό που επιχειρεί ο κ. Γ. Παπανδρέου ( να χωρίσει στην ουσία το Αιγαίο στα δύο), αν τελεσφορήσει, πιθανώς θα υποκαταστήσει και το υπάρχον Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο δεν επιτρέπει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων «στο Αιγαίο» κατά τους θερινούς μήνες και το οποίο η Άγκυρα καταπατά συστηματικώς τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, η τουρκική πλευρά είχε επιμείνει μέχρι τέλους στην απαγόρευση πτήσεων στο Αιγαίο, κάτι που δεν είχε δεχθεί τότε η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.
Ποιοι λόγοι ή ποιες δεσμεύσεις και προς ποιους ,…. «υποχρεώνουν» τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να «αναιρέσει» στην ουσία τον πατέρα του και να «συμπαραταχθεί» στις θέσεις της Τουρκίας;

ΠΗΓΗ

Σχόλια