Ο Clinton μίλησε για τα Ίμια από την Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill Clinton, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία την περίοδο που συνέβη το επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη βραχονησίδα των Ιμίων και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο τι συνέβη εκείνη την ημέρα στο πλαίσιο της παρουσίας του σε συνέδριο που διεξάγεται στον Βόσπορο ως επίσημος ομιλητής.


Στο συνέδριο που έχει θέμα «Ηγεσία – Για διαρκή επιτυχία» ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτός των άλλων, μίλησε για το Ισλάμ, λέγοντας ότι πρέπει να διαχωριστεί η θρησκεία από την πολιτική και υποστήριξε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet" γράφει: "14 χρόνια μετά εξήγησε τα Ίμια"Είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες που «συνδέονται» ιστορικά, δεν έχουν διαφορές και αποτελούν «θετικό παράδειγμα» για τον υπόλοιπο κόσμο.


Αυτό που κέντρισε ωστόσο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων στο συνέδριο και των τοπικών ΜΜΕ, ήταν η αναφορά του Bill Clinton στα γεγονότα της πιο κρίσιμης νύχτας στη «διαμάχη» Ελλάδας-Τουρκίας για τα Ίμια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σχετικά: «Εκείνη την ημέρα μιλούσα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας για θέματα ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μπήκε μέσα ο βοηθός μου και μου είπε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να συγκρουστούν για...

τις βραχονησίδες των Ιμίων, πάνω στις οποίες ζουν πρόβατα.

Νόμιζα ότι αστειευόταν. Άφησα τη συνάντηση και μίλησα με τους ηγέτες των δύο χωρών. Στο τέλος αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνει πόλεμος για μια βραχονησίδα πάνω στην οποία ζουν 20 πρόβατα. Και έτσι ξεπεράστηκε μια μεγάλη κρίση.

Από αυτό έμαθα για ποιους λόγους είναι δυνατόν διάφορες χώρες στον κόσμο να φτάσουν σε σημείο πολέμου. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα για το πώς μπορούν δύο χώρες να φτάσουν σε πολεμική σύρραξη».

http://www.zougla.gr

Σχόλια