Παρουσιάστηκε βιβλίο για τα Ίμια του Αθ.Έλλις και του Μ.Ιγνατίου

Το βιβλίο Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών, των δημοσιογράφων Αθανάσιου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου, παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Γιώργος Χαρβαλιάς.

Το βιβλίο στηρίζεται σε αμερικανικά έγγραφα που απέκτησαν οι συγγραφείς, χρησιμοποιώντας τον αμερικανικό νόμο για την ελευθερία των πληροφοριών.

Τα έγγραφα προβάλλουν σε βάθος τις εκτιμήσεις των Αμερικανών.

Μιλώντας στην παρουσίαση ο Αλέξης Παπαχελάς τόνισε το γεγονός ότι τα Ίμια σφράγισαν το υποσυνείδητο των Ελλήνων αφού συνιστούσαν την πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας.

Παραμένουν βέβαια, όπως είπε, αδιευκρίνιστες οι περιστάσεις το πώς φτάσαμε δηλαδή στα Ίμια και πώς μπήκε η σημαία.

Ο Αλ.Παπαχελάς επισήμανε, επίσης, την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον και την επιμονή της να συγκληθεί μια διάσκεψη για το Αιγαίο στη διάρκεια της κρίσης και αμέσως μετά. Ενώ, τόνισε τη σημασία πρόληψης κρίσεων και επίσης τον τρόπο χειρισμού τους από τα ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Γ.Χαρβαλιάς επέμεινε στο αίσθημα ταπείνωσης που άφησε η τακτική ήττα, όπως τη χαρακτήρισε, των Ιμίων.

Μίλησε δε για τη σημασία ετεροβαρούς απαγκίστρωσης που κατέστησε «γκρίζα» την περιοχή. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι αν και χάθηκε τμήμα της επικράτειας αποφύγαμε τη σύρραξη, είπε.

http://www.in.gr

Σχόλια