SΟS για καρκίνους από μια μπίρα καθημερινά


Οι άνδρες που πίνουν τακτικά μια μπίρα ή ένα ποτήρι ισχυρού οινοπνευματώδους (όχι όμως και όσοι πίνουν ένα ποτήρι κρασί) αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, έδειξε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα σχεδόν 3.600

Καναδών ηλικίας 35 έως 70 ετών. Το συμπέρασμα είναι πως όσοι πίνουν κατά μέσο όρο μια μπίρα ή ένα δυνατό οινοπνευματώδες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επτά διαφορετικούς καρκίνους- του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του ήπατος και του προστάτη. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή όχι καθημερινά) και η κατανάλωση κρασιού δεν έδειξαν πάντως ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Όταν οι ερευνητές επικέντρωσαν την έρευνα στη φύση του αλκοόλ, διαπίστωσαν πως μόνον η μπίρα και τα ισχυρά οινοπνευματώδη- και όχι το κρασί-συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η κατανάλωση

Σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Αναφορικά με τον καρκίνο του οισοφάγου, για παράδειγμα, οι άνδρες που πίνουν μία ώς έξι φορές την εβδομάδα διατρέχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 83% σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ ή τους λιγότερο τακτικούς πότες. Ο κίνδυνος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος μεταξύ αυτών που πίνουν καθημερινά. Εξάλλου, όσον αφορά τους τελευταίους, ο κίνδυνος αυξάνεται γενικά ανάλογα με τον αριθμό των ετών που γίνεται η κατανάλωση. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής τους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου να εμφανίσουν διάφορους καρκίνους» λέει η Αντρέα Μπενεντέτι, μία από τους ερευνητές που υπογράφουν την έρευνα. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εμφανίσουν καρκίνους του οισοφάγου και του ήπατος».

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το να πίνει κανείς με μέτρο- όχι περισσότερο από ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα- μπορεί να είναι μια συνήθεια καλή για την υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου των καρδιοπαθειών. Όμως η έρευνα των επιστημόνων του ΜακΓκιλ δείχνει πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση μπίρας ή ισχυρών οινοπνευματωδών μπορεί να είναι βλαβερή.

Το ερώτημα αν πρέπει να σταματήσουμε εντελώς να πίνουμε αλκοόλ δεν μπορεί να απαντηθεί από μία μόνο μελέτη, υπογράμμισε πάντως η Μπενεντέτι. «Για να μάθει κανείς πώς να εξισορροπήσει τον κίνδυνο του καρκίνου με τους κινδύνους των καρδιαγγειακών παθήσεων, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μιλήσει με τον γιατρό του» πρόσθεσε.

Σχόλια