Για την συμφιλίωση και τη συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους‏

Μια σημαντική πρόταση για την συμφιλίωση και τη συνεργασία ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους από την κυρία Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Πρώην ΥΠΕΞ Κυπριακής Δημοκρατίας δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημ. ΠΟΛΙΤΗΣ.
Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Πρόσφατες αναρτήσεις και επιλέξτε: Προγράμματα συμφιλίωσης, συνεργασίας.

Είμαι της άποψης πως όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να το διαβάσουν. Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να μεταφραστεί στα Τούρκικα και να δημοσιευτεί σε Τουρκόφωνες εφημερίδες. Είμαι σίγουρος πως κάθε Κύπριος που θέλει την ειρήνη, τη συνεργασία και την ευημερία όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο θα υποστηρίξει αυτή την πρόταση. Για να υλοποιηθεί όμως απαιτείτε όχι μόνο η λαϊκή υποστήριξη, αλλά και πολλά υλικά μέσα και χρηματικοί πόροι.
Συμφωνώ με το σκεπτικό της κ. Μαρκουλλή καθώς και με τις προτάσεις της. Υποθέτω ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για μέτρα και προγράμματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και επέκταση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες καθώς και ενδυνάμωση του αισθήματος "συμπατριωτισμού" , δηλαδή του αισθήματος ότι έχουν κοινή πατρίδα, την Κύπρο και κατ’ επέκταση πολλά κοινά συμφέροντα. Για να υλοποιηθούν όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα υπάρχει ανάγκη υλικής υποστήριξης, ήτοι υλικών μέσω και χρημάτων. Έχοντας υπόψη τις υλικές ανάγκες, ως πρακτικό μέτρο προώθησης και πρακτικής εφαρμογής των πιο πάνω προγραμμάτων και όχι μόνο προτείνω όπως:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσει συζήτηση της πρότασης Μαρκουλλή σε Κυβερνητικό και Νομοθετικό επίπεδο το συντομότερο δυνατόν με απώτερο σκοπό την έγκρισή της από την Κυβέρνηση και τη Βουλή. Αφού επιτευχθεί συναίνεση στη φιλοσοφία και τις ανάγκες σε υλικά και χρηματικά μέσα εφαρμογής, να εγκριθεί έκτακτα ένα αρχικό κονδύλι για το 2009 και να διορισθεί μια "Αρχή Πρακτικής Προώθησης της Συμφιλίωσης και της Συνεργασίας" (ή κάτι τέτοιο) ανάμεσα στις δύο κοινότητες, η οποία θα προχωρήσει στην εφαρμογή των προγραμμάτων και θα επιβλέπει την επιτυχή εφαρμογή τους προσφέροντας εκεί και όπου χρειάζεται την υλική και χρηματική υποστήριξη.
Τέλος προτείνω όπως επικεφαλής μιας τέτοιας Αρχής διορισθεί η κ. Ερατώ-Καζάκου Μαρκουλλή, καθ' ότι όπως φαίνεται κατέχει το θέμα και έχει το πνευματικό, ψυχικό και συναισθηματικό σθένος για να το προωθήσει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος.

Από τη στιγμή που εγκαθιδρυθεί η Αρχή … θα μπορούσε να ζητήσει χρηματική στήριξη τόσο από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ κι άλλα Κράτη, όσο και από ιδιωτικές πηγές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ το μήνυμα αυτό στους Βουλευτές και σ’ όλους τους γνωστούς σας πολιτικούς! Ιδιαίτερα στείλετε το μήνυμα αυτό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διεύθυνση:
Δημήτρης Χριστόφιας (president@presidency.gov.cy)


Φιλικά,
Χαμπής Κιατίπης
http://www.ch-kiatipis.com/

Σχόλια